Ulaşım

Waymo sürücüsüz otomobillerine acil durum eğitimi veriyor

waymo surucusuz otomobil

Sürücüsüz otomobillerin yollara çıkmadan önce trafiğin doğal akışının gerektirdiği bazı kuralları öğrenmesi gerekiyor. Ambulanslara veya diğer acil durum araçlarına yol vermek de söz konusu kurallar arasında yer alıyor. Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştirme çalışmaları çerçevesinde bu kuralların üzerine odaklanıyor.

Alphabet’in çatısı altındaki Waymo, acil durum araçlarına yol verme eğitimini Arizona eyaletindeki Chandler şehrinde yaptı. Chandler polis ve itfaiye teşkilatlarının desteğiyle gerçekleştirilen eğitimde, Waymo’nun sürücüsüz Chrysler minivanları kullanıldı. Ambulanslar, itfaiye ve polis araçları, eğitim süresince minivanların yanından geçerek araçlardaki sensörlerin gerekli bilgileri toplamasını sağladı.

Waymo sürücüsüz minivanlarında bulunan gelişmiş sensörler sayesinde acil durum araçlarının görüntü ve seslerini barındıran bir kütüphane oluşturmayı başardı. Gelişmiş yeni sensörler arasında şirket bünyesinde geliştirilen bir ses tespit ve geliştirilmiş LiDAR görüş sistemi bulunuyor. Yeni görüş sistemi, acil durum araçlarını yanıp sönen ışıklarından tanıyabiliyor. Yeni sensörler sayesinde sürücüsüz otomobiller daha önce görmedikleri türden acil durum araçlarını da fark edebilecek.

Waymo sürücüsüz otomobillerine sirenlerin geldiği yönü tespit etmeyi öğretmeye daha önce başlamıştı

Waymo otonom sürüş sistemine sirenlerin geldiği yönü tespit edebilmeyi öğretmek için kendi topladığı verileri kullanmaya daha önce başlamıştı. Acil durum araçlarının geldiği yönü tespit edebilmek, sürücüsüz otomobillere gerektiğinde kenara çekilmek veya yol vermek gibi yetenekler kazandıracak.

Şirketten yapılan açıklamada, eğitimin acil durum araçlarının tespiti konusunda çok önemli olduğu belirtildi. Waymo, bu eğitim sayesinde sürücüsüz otomobillerin gerçek dünyaya biraz daha yaklaştığının altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER