Teknoloji

İnternet arşivi Wayback Machine Hindistan’da engellendi

wayback machineHindistan internetin arşivini tutan Wayback Machine sitesine erişimi engelledi. India Today‘in haberine göre, siteye erişmeye çalışan kullanıcılar, Hindistan Telekomünikasyon Kurumu’nun direktifleri doğrultusunda erişimin engellendiği mesajıyla karşılaşıyor.

Wayback Machine oldukça değerli bir araç. Bu site geride kalan 20 yılı aşkın zamanın 302 milyar sayfalık kaydını bünyesinde tutuyor. India Today, erişim engelinin Hindistan’ın yolsuzluğun ve iki yüzlülüğün kökünün kazınmasına yönelik girişimlerini vuracağını, aynı zamanda vatandaşların çeşitli devlet organlarına olan güvenini azaltacağını söylüyor. Bununla birlikte erişim engelinin her eyalette uygulanmadığı, bazı bölgelerdeki kullanıcıların siteye hâlâ erişebildiği belirtiliyor.

Görsel: India Today

Hindistan genellikle pornografi, torrent ve dosya paylaşım sitelerini engelleme yoluna gidiyor. Ne var ki, Wayback Machine bu kategorilerden hiçbirisiyle uyuşmuyor. Site, devlet yetkilileriyle bağlantıya geçtiğini söylüyor. Ne var ki, Hindistan Telekomünikasyon Kurumu ve Elektronik ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı ile iletişim kurma girişimlerinin şimdiye kadar cevapsız kaldığını da organizasyonun açıklamasından öğreniyoruz. Site, durumdan dolayı hayal kırıklığı ve endişe duyduklarını, bu durumun neden meydana geldiğini öğrenmek istediklerini ve en kısa zamanda archive.org’a erişimin yeniden sağlanmasını arzu ettiklerini dile getiriyor.

Wayback Machine milyonlarca web sitesini tarıyor ve belirli zamanlarda onların ekran görüntülerini alarak saklıyor. Servis kullanıcılara bir web sitesinin belirli bir tarihte nasıl göründüğünü görme fırsatı veriyor. Ya da kapanmış web sitelerini eski versiyonlarıyla gezme fırsatı sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER