İncelemelerManşetler

watchOS 8 İncelemesi

watchos 8 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sonbahar geldi ve Apple, iOS 15 ve iPadOS 15 ile birlikte akıllı saatleri için watchOS 8 güncellemesini yayınladı. Diğer Apple cihazları gibi geniş bir cihaz desteğine sahip olan bu yeni sürüm, Apple’ın belirttiğine göre kullanıcılara hiç olmadıkları kadar bağlantıda, aktif ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olacak yenilikler sunuyor. Kullanıcılar gelişmiş Fotoğraflar uygulamasıyla anılarını sevdikleriyle paylaşabilirlerken, metinleri daha eğlenceli hâle getirecek yeni araçlara da sahip olacaklar. Sakin ve dengeli bir ruh hâline geçmenin ve anda kalmanın yepyeni yolları da Apple’ın belirttiği yenilikler arasında bulunuyor. watchOS 8 inceleme yazısı ve videosu ile Apple Watch’lara yeni gelen bu sürüm ile ilgili izlenimler ve yorumlar aktarıyoruz.

watchOS 8 inceleme: Fotoğraflar

watchOS 8 güncellemesiyle birlikte en fazla değişikliğin fotoğraflar tarafında olduğunu görüyoruz. Fotoğraflar uygulaması Apple Watch’larda uzun zamandır bulunuyor, ancak bu uygulamayı çok fazla kullandığımızı söyleyemeyiz. Aslında Apple, watchOS 8’de bu uygulamayı yeni özelliklerle güncelleyerek Eylül etkinliğinde tanıttığı, daha büyük ekrana sahip olan Apple Watch Series 7‘ye de hazırlık yapmış oluyor.

watchos 8 inceleme

Fotoğraflar uygulamasındaki yeniliklere geçmeden önce, fotoğraflarla yakından ilgili yepyeni bir saat kadranına değinelim. Aslında watchOS 8’in WWDC 2021’deki ön gösteriminde en çok ilgimizi çeken yeni özelliklerden biri de bu olmuştu. Artık iPhone’larla çektiğiniz portre fotoğraflarla özel saat kadranları oluşturabiliyorsunuz. Portre fotoğraflarda alan derinliği bilgisi de kaydedildiği için, saat ve tarih gibi bilgiler bu fotoğraflara doğal biçimde yerleştirilebiliyor. Ön planda süje yer alırken, saat ve tarihin de arka planla bu kişi arasına girdiğini, süjenin görüntüsünün bunların bir kısmını kapattığını ve hoş bir derinliğin oluştuğunu görüyoruz. Tabii ki, her portre fotoğrafta aynı efekti görmüyoruz. Yine de, portre saat kadranı ile eğlenceli sonuçlar ortaya çıkarmak mümkün. Bir Portre fotoğrafı, iPhone’daki Fotoğraflar uygulaması içinden saat kadranı olarak ayarlamak mümkün oluyor.

Daha önce Fotoğraflar uygulamasında sadece seçtiğiniz favori fotoğraflar gösterilirken, şimdi her gün başka bir anıyla değiştirilen Anılar bölümü ve Öne Çıkanlar var. Anılar’ınızda bulunan fotoğraf koleksiyonları, her gün başka bir anıyla değiştirilerek Apple Watch’ta size gösteriliyor. Mozaik ızgara görünümüyle de Apple Watch’un kısıtlı ekran alanından en iyi biçimde yararlanılıyor.

watchos 8 inceleme

Fotoğrafları mozaik görünümünde görüntüleyebileceğiniz gibi, her bir fotoğrafa tek tek bakabilirsiniz. Fotoğraflarda gezinirken Digital Crown ile yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirsiniz. Ekranın sağ alt köşesinde yer alan Paylaş simgesine tıklatarak bu fotoğrafı sık iletişim kurduğunuz kişilerle hızlıca paylaşabilirsiniz. Ayrıca Mesajlar ve Mail üzerinden paylaş seçenekleri de mevcut. Bunlara ek olarak, aynı ekran içinde bu fotoğrafla kadran yaratmanıza olanak sağlayacak bir seçenek de bulunuyor.

watchOS 8 inceleme: İletişim

Yukarıdaki Fotoğraflar bölümünde bahsettiğimiz paylaşım özelliği, Apple Watch ile paylaşım ve iletişim yollarını genişleten yeniliklerden bir tanesi. Benzer bir paylaşım aracının Müzik uygulamasına da eklendiğini görüyoruz. Apple Watch üzerinden, bağladığınız bir AirPods, Bluetooth hoparlör veya kulaklıkla müzik dinlerken, ekranın sağ alt köşesindeki üç noktalı menü simgesine tıklattığınızda, Parçayı Paylaş şeklinde yeni bir seçenek göreceksiniz. Buna tıklattığınızda fotoğraf paylaşımındakine benzer bir arayüzü göreceksiniz. Sık iletişim kurduğunuz kişilerle Mesajlar üzerinden hızlıca paylaşım imkanı sunulurken, parçayı Mesajlar veya Mail üzerinden başkalarıyla da paylaşmanıza imkan sağlayan kontroller ekranda bulunuyor.

watchos 8 inceleme

Söz müzik paylaşımından açılmışken, Müzik uygulamasının da yenilendiğini belirtelim. Yenilenen uygulama sadece Apple Watch’un dahili hafızasındaki parçalarda değil, bağlı iPhone’daki parçalarda gezinme ve iPhone üzerinden de dinlemeyi başlatma imkanı sunuyor. Tabii ki, Apple Music ile bağlantı ve Wi-Fi üzerinden, iPhone’a bağlı olmadan müzik dinleme imkanı yine mevcut. Digital Crown veya dokunarak rahatlıkla gezinilen kullanıcı arayüzü ve rahat anlaşılır albüm kapakları mevcut.

watchos 8 inceleme

watchOS 8 ile Apple Watch’ta yeni bir Kişiler uygulaması var. Bu uygulama sayesinde bağlı iPhone’unuzdaki kişilere saatinizde göz atabilir, doğrudan saat üzerinden kişilerinizi düzenleyebilir veya yeni kişiler ekleyebilirsiniz. Her bir kişinin detay sayfasına telefon araması yapma, yeni mesaj gönderme, yeni e-posta iletisi gönderme veya Walkie Talkie konuşması başlatmak için düğmeler bulunuyor. Ayrıca Kişiyi Paylaş seçeneği üzerinden kişi kartını Mesajlar veya Mail üzerinden başkalarıyla, doğrudan saat üzerinden paylaşabilirsiniz. Eğer bir kişi Bul uygulaması içindeki kişileriniz arasında yer alıyorsa, onun anlık konumunu da Kişiler içindeki sayfasından görme imkanına sahipsiniz. Burada Bul uygulamasına da bir bağlantı bulunuyor.

watchOS 8 inceleme: Odak

iOS 15 incelemesinde detaylı biçimde bahsettiğimiz Odak, Apple’ın bu yıl mobil cihazlarının tümüne gelen bir özellik. Odak sayesinde yalnızca istediğiniz bildirimlerin ekranınıza düşmesini sağlıyor, bu şekilde konsantre olarak bir işe veya duruma odaklanmanız gerektiğinde bunu gerçekleştirebiliyorsunuz. Apple Watch da bilekte olduğu ve genel olarak bildirim geldiğinde titreştiği için, gelen bildirimlerin dikkat dağıtma olasılığı bir iPhone’un ekranına gelen bildirimler kadar yüksek. İşte Odak, diğer Apple mobil cihazlarında yaptığı için bir benzerini Apple Watch’larda yapıyor.

watchos 8 inceleme

Odak ayarlarını bağlı iPhone’daki Odak bölümünden gerçekleştirebilirsiniz. Burada mevcut olan İş, Uyku veya Kişisel profillerini ayarlayabileceğiniz gibi; Sürüş, Fitness, Oyun gibi durumlar için sunulan ek profilleri seçebilir veya kendi özel odak profillerinizi oluşturabilirsiniz. Daha sonra bunları iPhone veya iPad’den etkinleştirdiğiniz anda, aynı profil Apple Watch üzerinde de aktif olacaktır.

Apple Watch’unuzu Rahatsız Etme veya herhangi bir Odak moduna almak için yapmanız gereken çok basit. Saat kadranındayken parmağınızı ekranın alt kenarından yukarı doğru kaydırın ve Denetim Merkezi’ni açın. Buradaki kontroller arasında Odak kontrolünü göreceksiniz. Ona tıklattığınızda Rahatsız Etme ve diğer profilleri göreceksiniz. Bunlar arasından uygun olanını seçin. Profili sürekli açık bırakabilir veya 1 saat ya da belirli bir zamana kadar açık bırakmayı tercih edebilirsiniz. Seçtiğiniz odak profili akıllı saatinizle aynı iCloud hesabına bağlı iPhone ve iPad’lere uygulanacaktır. Ayrıca Mac bilgisayarlar için de bu profil uygulaması geçerli olacaktır.

Her ne kadar iPhone’daki kadar geniş olmasa da, bazı ayarlar Ayarlar altındaki Odak bölümünde sunuluyor. Var olan odak profilleri için zaman bazlı programlamaları saatiniz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. En altta iPhone’u Yansıt seçeneği var ve bu başlangıçta açık olarak ayarlanıyor. Eğer akıllı saatiniz için farklı bir profil kullanmak isterseniz, bu ayarı kapatabilirsiniz.

Tıpkı diğer Apple cihazlarında olduğu gibi, watchOS’teki Mesajlar uygulamasında da, herhangi bir odak profili aktif olan ve odak durumunu paylaşma seçeneğini aktif hâle getirmiş bir kişiye mesaj gönderdiğinizde, bildirimlerinin sessiz olduğunu ekranın en altında göreceksiniz.

watchOS 8 inceleme: Sağlık ve Fitness

Her watchOS sürümünde olduğu gibi, watchOS 8’de de sağlıklı yaşam ve fitness tarafında yeni özelliklerin bulunduğunu görüyoruz. Bunların başında yeni gelen Farkındalık uygulaması oluyor. Apple Watch’un en beğendiğimiz ve ihtiyaç duyulan anlarda kendisini başarılı biçimde hatırlatan Nefes uygulaması yeniden tasarlandı, kapsamı genişletildi ve artık Farkındalık adını taşıyor.

watchos 8 inceleme

Nefes uygulaması bir dakika veya daha fazla süren nefes egzersizleriyle rahatlamanıza izin veriyordu. Farkındalık uygulaması, içinde barındırdığı Nefes özelliğiyle bunu yapmaya devam ediyor. Bununla birlikte yepyeni görselleştirmeler ve ipuçlarıyla sakinleşmenize daha fazla yardımcı oluyor.

Farkındalık ile gelen yeni özelliklerden biri ise Düşünme seansları oluyor. Bunlar da Nefes seanslarına benzer biçimde çalışıyor, ekranda belirli görseller, animasyonlar gösteriliyor ve belirlediğiniz süre boyunca ekrandaki bu görüntülere bakarak çeşitli düşüncelere odaklanarak rahatlamanız amaçlanıyor. Tıpkı Nefes’te olduğu gibi, Düşünme sonunda da kalp atış hızı ve benzeri özet bilgiler gösteriliyor.

Gün içinde gerçekleştirdiğiniz Nefes ve Düşünme seanslarının toplamı, her bir seans sonunda Farkındalık Dakikaları adı altında bir veri olarak sunuluyor ve bu, ortalama kalp atış hızı eşliğinde bir özet olarak veriliyor.

Geçen yıl watchOS 7 ile birlikte Apple Watch’lara gelen Uyku uygulamasına da watchOS 8 ile birlikte solunum hızı bilgisi eklendi. Uyurken dakikada aldığınız nefes sayısını, diğer bir deyişle solunum hızını hesaplayan Apple Watch, genel sağlık durumunuz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. iOS’teki Sağlık uygulamasına, iOS 15 ile birlikte Sağlık eğilimleri altında uyku ile ilgili eğilimler de gösteriliyor.

Antrenman uygulamasına ise her sürümle yeni antrenman türleri eklenmeye devam ediyor. Pilates ve Tai Chi gibi, son zamanlarda giderek popüler hâle gelen iki yeni spor türü şimdi Antrenman uygulamasında, kolaylıkla erişilebilen özel antrenman türleri arasında yer alıyor. Apple’ın belirttiğine göre, Pilates antrenmanı “core bölgenizi güçlendirmenize, duruşunuzu, dengenizi ve esnekliğinizi geliştirmenize yardımcı olurken özel bir algoritma da ölçümlerinizi takip ediyor”. Taichi sayesinde de “zihninizi boşaltıp stres seviyenizi azaltırken tüm ölçümlerinizi de kolayca görebiliyorsunuz”.

Bisiklet antrenmanları için de daha akıllı özellikler sunuluyor. Daha önce yürüme veya koşu hareketlerini otomatik olarak algılayan ve buna göre antrenmanı otomatik olarak başlatabilen Apple Watch, şimdi aynısını dış mekan bisiklet antrenmanları için yapıyor. Üstelik pedal çevirmeye ara verdiğinizde antrenman otomatik olarak duraklatılıyor, başlatılınca yeniden başlıyor. Elektrikli bisiklet kullananlar için de yakılan kalori daha hassas ve isabetli biçimde hesaplanıyor. Bu arada bisiklet antrenmanı sırasında kaydedilen aşamalar hoparlör, AirPods veya Bluetooth kulaklık üzerinden verilen sesli geri bildirimlerle daha güvenli biçimde takip ediliyor.

Apple Watch’ta var olan düşme algılama özelliği çok yakında antrenmanlara da geliyor. Eğer antrenman sırasında sert bir şekilde düşerseniz, saatiniz Acil aramasını yapabilecek.

watchOS 8 inceleme: Ev

Apple, watchOS 8 ile birlikte Apple Watch’ların akıllı evlerin yönetimi ve kontrolünde daha etkili bir cihaz hâline gelmesine yardımcı olacak bazı araçları sunuyor. Akıllı aygıtlardan biri etkinleştirildiğinde, watchOS 8 yakındaki diğer aygıtlarla ilgili olarak otomatik önerilerde bulunabiliyor. Apple’ın verdiği örneğe göre, herhangi bir kişi akıllı evinize bağlı olan kapı zilini çaldığında size kapı kilidini veya giriş ışıklarını açma gibi seçenekler sunulabiliyor. Eğer HomeKit uyumlu güvenlik kameralarınız varsa, bunların tümünü Apple Watch’tan izleyebilirsiniz. Çeşitli açılardan izleme imkanı sunulurken çift yönlü ses desteği veren kameraların bu özelliğinden de yararlanılabiliyor.

watchos 8 inceleme

Eğer evinizin farklı odalarında çeşitli HomeKit uyumlu cihazlar varsa ve bunlar için çeşitli senaryolar ayarladıysanız, watchOS 8 sayesinde Apple Watch günün hangi saatinde hangi ortamları kullanma ihtimalinizin fazla olduğunu bilerek buna uygun seçenekler sunuyor. Örneğin yatak odasındayken film izleme veya okuma gibi işlevler için ayarları otomatik olarak yapma önerisi sunuyor.

Bunlara ek olarak tüm aygıtlarınızın güncel durumu şimdi Ev uygulaması ekranının üst kısmında gösteriliyor. Lambaların veya kameraların açık olup olmadığını, pillerin şarj durumunu veya yazılımınızın güncellenmesi gerekip gerekmediğini anında görebiliyorsunuz.

watchOS 8 inceleme: Diğer

Yukarıdaki çeşitli başlıklar altında detaylandırdığımız watchOS 8 yenilikleri dışında küçük, ancak dikkate değer ayrıntılar da var. Örneğin Hep Açık ekran özelliği şimdi alarm, harita, kronometre, sayaç gibi uygulamarda da çalışıyor. Özellikle kronometre veya sayaç gibi, sürekli gözünüzü saatte tutmak istemediğiniz, ancak ara sıra göz gezdirmek istediğiniz uygulamalarda bu Hep Açık ekran özelliği epey kullanışlı olacaktır.

watchos 8 inceleme

Sayaç demişken, watchOS 8 ile birlikte artık aynı anda birden fazla sayacı etkinleştirme imkanı da bulunuyor. Yemek yaparken fırın veya ocaktaki yemek için farklı süreler tutmak istediğinizde, bu özellik işinize epey yarayacaktır.

Daha önce Kişileri Bul özelliğini sunan Apple Watch, şimdi Aygıtları Bul adlı başka bir uygulama ile iCloud hesabı altında bulunan veya Aile bireylerinin cihazlarını akıllı saatin ekranında görme imkanını veriyor.

watchos 8 inceleme

watchOS 8 yüklü Apple Watch Series 6’da gezinirken dikkatimizi çeken bir başka özellik de Digital Crown’a iki kez bastığınızda açık olan son iki uygulama arasında hızlı geçiş yapmak. Bu küçük detay hiç ummadığınız zamanlarda işinize fazlasıyla yarayabilir.

watchOS 8 inceleme: Sonuç

En başta da belirttiğimiz gibi, watchOS 8’de ekranı büyüyen Apple Watch Series 7’ye hazırlık niteliğinde birçok görsel yenilik var. Fotoğraflar uygulamasının zenginleştirilmesi, Farkındalık uygulaması altında daha fazla görsel unsurun sunulması gibi yenilikler bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca içinde çok fazla miktarda metin barındıran Kişiler için de iPhone’daki birçok işi yerine getirmeyi sağlayacak araçların sunulması, daha büyük ekranlı Apple Watch Series 7’de epey işe yarayacaktır.

Apple Watch Series 3’ten başlayarak daha sonra çıkan tüm akıllı saatlere watchOS 8 yüklenebiliyor. Tabii ki, sunulan yeniliklerin kullanılabilirliği modelden modele değişiklik gösteriyor. Eğer Apple Watch Series 6 gibi, daha yeni ve donanımlı bir akıllı saate sahipseniz, buradaki tüm yenilikleri kullanma konusunda şansınız daha yüksek. Bununla birlikte tüm desteklenen Apple Watch cihaz sahiplerini watchOS 8’de memnun edecek yenilikler mevcut.

Bitirmeden önce performanstan da bahsetmeden geçmeyelim. Apple Watch Series 6’da watchOS 8 sürümünü WWDC 2021’in hemen sonrasından bu yana kullanıyoruz. Saatin performansında herhangi bir gerileme gözlemlemedik. Aynı durum pil performansı da geçerli. Daha önce saati tek bir şarjla yaklaşık bir buçuk gün kullanmak mümkündü. Aynı durum watchOS 8 sonrası için de geçerli oldu.

İLGİLİ HABERLER