İncelemelerManşetler

watchOS 6 İncelemesi

watchos 6 inceleme

Apple bir yandan yeni nesil akıllı saati Apple Watch Series 5’i yurt dışında satışa sunuyor, bir yandan da mevcut Watch sahiplerine watchOS 6 güncellemesini dağıtıyor. Series 5 ile birlikte gelen yenilikler çok fazla görünmese de, watchOS 6 ile sunulan yeni özellikler, aradaki açığı kapatmaya ve Apple Watch sahiplerini veya sahip olmayı düşünenleri tatmin edecektir. watchOS 6 inceleme yazısında, Apple’ın akıllı saatlerine özel işletim sistemine gelen başlıca yenilikleri mercek altına alıyoruz.

watchOS 6 video inceleme

watchOS 6 inceleme: Kadranlar

watchOS 6 ile birlikte yepyeni kadran seçenekleri sunuluyor. Böylelikle Apple Watch sahipleri, yeni sürüme geçtiklerinde sanki yeni bir akıllı saat kullanıyormuş hissini de yaşama imkanına sahip oluyor. Kadran seçeneklerine baktığımızda görselliğe odaklanan kadran seçeneklerinin arttığını görüyoruz.

Örneğin Gradyan adlı saat kadranı farklı renkte sunulan kayışlarla uyum sağlayan gradyan renk düzenini, ekranın dört bir köşesine yerleştirilmiş komplikasyonlarla sunuyor. Numerik Duo ve Numerik Mono ise, komplikasyonlarla ilgilenmeyen, bileğini kaldırıp baktığında sadece saatin kaç olduğunu öğrenmek isteyenler için isabetli seçenekler gibi görünüyor. Solar Kadran ise astronomi meraklılarına hitap eden, eğlenceli bir saat kadranı. Güneşin gökyüzündeki konumunun değişimi saat ilerledikçe değişiyor ve bu değişim Apple Watch’unuzun ekranına yansıtılıyor. Meridyen ve Kaliforniya ise biraz daha klasik saat görünümü sevenlerin hoşuna gidecektir. Modüler Sıkıştırılmış da modüler saat kadranları arasına eklenen en son seçeneklerden biri oluyor.

watchOS 6 ile sunulan bu yeni saat kadranlarının yanı sıra, daha önce sunulmuş kadranları da kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunlar için yeni komplikasyon seçenekleri de mevcut. Örneğin, Gürültü uygulaması için sunulan ve ortamdaki ses şiddetini anlık olarak ekranda görmenizi sağlayan bir komplikasyon var. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki yağmur olasılığı gibi, kullanışlı olabilecek bir bilgiyi de komplikasyon aracılığıyla saatinizin ekranına yansıtabilirsiniz. Hesap Makinesi ve Sesli Notlar gibi yeni uygulamalar da komplikasyonları sayesinde hızlıca ulaşılabilir hâle geliyor.

watchOS 6 inceleme: App Store

Şimdiye kadar Apple Watch’a bir uygulama indirmek için bu akıllı saatle eşleştirilen iPhone’da çalışan Watch uygulamasına ihtiyaç vardı. Artık böyle bir zorunluluk yok. watchOS 6 ile birlikte yerleşik App Store uygulaması geliyor. Böylelikle akıllı saatinize yükleyebileceğiniz uygulamaları doğrudan Apple Watch üzerinde gezerek bulabilir ve hızlıca indirebilirsiniz.

İndirme işlemi sırasında parola girme işlemi için önünüzde iki seçenek var. Ya Apple Watch’un ekranında çiziktirerek parolanızı yazacaksınız, ya da elinizin altında bulunan iPhone’un klavyesinden yardım alacaksınız. İlk yöntem zahmetli gibi görünse de, elle parola yazma işlemini kısa sürede tamamladık. Dolayısıyla indirme işlemi sırasında iPhone’a olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmış olduk.

App Store uygulaması Apple Watch’a gelse de, sunulan uygulamalar tarafında eskisine göre fazla bir yenilik bulunmuyor. Ancak bir yenilik olarak doğrudan Apple Watch üzerinde çalışan radyo veya müzik dinleme uygulamalarını örnek verebiliriz. Artık Apple Watch arka planda müzik yayını imkanı sunuyor. Bundan yararlanan uygulamaları yakın zamanda App Store’da görmeyi umuyoruz.

App Store uygulamasında şifre girme işlemi için ekranda çiziktirme yapılıyor, ancak uygulama aramak için metin girişi gerektiğinde sadece Dikte kullanılabiliyor. Arama sayfası içinde popüler olan bazı uygulamalar da gösteriliyor. Apple Watch’unuza indirebileceğiniz uygulamalar konusunda fikir vermesi açısından bu tavsiyelerin yararlı olduğunu söyleyebiliriz.

watchOS 6 inceleme: Yeni uygulamalar

Apple, iPhone’dan alıştığımız uygulamaları sadece iPad veya Mac bilgisayarlarına taşımakla kalmıyor. Bunları Apple Watch’a da getiriyor. Bu yılın watchOS 6 güncellemesiyle birlikte bir akıllı saatte eksikliği duyulan ve şimdiye kadar üçüncü taraf uygulamalarla açığı kapatılmaya çalışılan iki uygulama geldi. Bunlar Sesli Notlar ve Hesap Makinesi.

Sesli Notlar sayesinde toplantılarda notları daha kolay biçimde alabilirsiniz. Ya da aklınıza gelen ve unutmak istemediğiniz, elinizin altında kağıt kalem olmadığı için de yazamadığınız şeyleri kolaylıkla kayıt altına almanızı sağlıyor. Sesli Notlar kullanışlı bir arayüze sahip. Kaydettiğiniz notları da anında telefonda dinleyebilirsiniz. Apple Watch Series 4’ün güçlü hoparlörü, kaydedilen sesleri rahatlıkla dinlemeyi sağlıyor. Bunun yanı sıra kaydedilen notlar iCloud’a da yükleniyor. Böylelikle notlarınızı, taşıma zahmetine girmeden aynı hesaba bağlı iPhone, iPad veya Mac bilgisayarlarınızda da görebilirsiniz.

Hesap Makinesi ise biraz eskiyi, hesap makineli Casio saatleri hatırlatıyor. Özellikle daha büyük ekranlı Series 4 ve Series 5 saatlerde daha rahat kullanılabilecek hesap makinesi dört işlem ve yüzde hesabının yanı sıra bahşiş hesaplama gibi pratik bir işlemi de sunuyor. Özellikle alışverişte veya alacak verecek hesabı yaparken hemen imdadınıza yetişecek bir araç olacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz iki uygulamanın dışında Gürültü adı verilen yeni bir sağlık uygulaması da geliyor. Gürültü, Apple Watch’un sahip olduğu mikrofondan yararlanarak ortamdaki ses şiddetini ölçüyor. Ses şiddetine göre de durum gösteriminde bulunuyor. Eğer ortamdaki gürültü fazlalaşırsa, bunu bildirim olarak iletiyor ve bir an önce ortamdan kaçınmanız gerektiği konusunda size hatırlatma yapmış oluyor. Gürültü uygulaması içinde hangi ses seviyesinin ne oranda etkileyeceği, neler yapmanız gerektiği konusunda yardımcı bilgiler de mevcut durumda.

watchOS 6 inceleme: Siri

Apple, her yeni watchOS sürümüyle birlikte akıllı saatte çalışan Siri’nin yeteneklerini daha da artırıyor. watchOS 6 ile birlikte Siri’yi akıllı saatte bilgi almak için daha fazla kullanabilirsiniz. Üstelik bu gibi işler için iPhone’da devam etme zorunluluğu da ortadan kalkacaktır.

Eskiden çalan bir şarkının kime ait olduğunu öğrenmek için Apple Watch’taki Siri’ye seslendiğimizde bu işleme iPhone’dan devam etmemiz gerektiği şeklinde bir direktifle karşılaşıyorduk. Ancak watchOS 6 yüklü Apple Watch ile birlikte şarkı bilgisi kısa sürede ekranda gösteriliyor. Şarkı bilgileri, tabii ki Shazam’dan sağlanıyor.

Siri ile gerçekleştireceğiniz web aramalarında da şimdi iPhone’a ihtiyaç duymadan ilerleyebilirsiniz. Örneğin bir müzedeki yaklaşan etkinlikleri öğrenmek için Siri’ye soru sorduğunuzda, karşınıza web’de arama sonuçları geliyor. İstediğiniz sonuca tıklayın ve dahili internet tarayıcısı açılsın. watchOS 5 ile gelen bu dahili internet tarayıcısı gayet hızlı şekilde işliyor ve gerçekten bilgi alma konusunda işe yarıyor.

watchOS 6 inceleme: Sağlık ve Egzersiz

watchOS 6 ile sağlık tarafında gelen en önemli yenilik Döngü İzleme oluyor. iPhone’ların birçok kadın tarafından adet döngüsü takibi için kullanıldığını biliyoruz. Şimdi Apple Watch ile daha pratik ve her an el altında bulunan bir araç da kullanıcılara sunuluyor.

Döngü İzleme uygulamasını detaylı bir şekilde kullanmadık. Ancak ekran görüntülerinden anladığımız kadarıyla, kadınların fazla zorlanmadan anlamlı bilgileri ekleyebilecekleri seçenekler sunuluyor. Kanamanın olup olmadığı, kanama düzeyi gibi veri giriş seçeneklerinin anlamlı bir tablo çıkarma konusunda işe yarayacağını düşünüyoruz. Üstelik Apple Watch’tan girilen bilgiler iPhone’da bulunan Sağlık uygulamasına da işleniyor. Orada, adet döngüsü takibini daha sağlıklı ve kolay biçimde yapmanız mümkün olacaktır. Görünen o ki Apple, döngü izleme işlevi sunan uygulamaların da rollerini ellerinden alacak.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, watchOS 6 ile birlikte Apple Watch’a Gürültü adlı yeni bir uygulama da ekleniyor. Bu uygulama da işitme sağlığı konusunda bilinç uyandırmaya yardımcı olacaktır. Görünen o ki, Gürültü uygulaması gayet sağlıklı biçimde çalışıyor ve kullanıcılara anlamlı veriler sağlıyor. Diğer sağlık ve egzersiz uygulamalarında olduğu gibi, Gürültü uygulamasıyla kaydedilen bilgiler de bağlı bulunan iPhone’daki Sağlık uygulamasına işleniyor.

Diğer taraftan Apple Watch, egzersiz ve aktivite konusundaki en yakın arkadaşınız olmayı sürdürüyor. watchOS 6 ile birlikte gelen Aktivite Eğilimleri sayesinde neler yaptığınızı anlamlı bir özet eşliğinde görebilir, daha iyi duruma geçmek için motive olabilirsiniz.

Sağlık tarafında en büyük beklentilerden bir tanesi uyku takibi konusunda yerleşik bir uygulamanın sunulmasıydı. App Store’da uyku takibi yapmayı sağlayan uygulamalar mevcut, ancak Apple’dan gelecek bir yerel çözümün daha kullanışlı olacağı düşünülüyor. Bu yöndeki beklentiler watchOS 7’ye kaldı gibi görünüyor.

watchOS 6 inceleme: Sonuç

Son yıllarda gördüğümüz watchOS güncellemeleri genellikle egzersiz ve aktivite tarafında Apple Watch’un gücünü artırmaya yönelik oluyordu. Bu yıl ise biraz daha sağlık tarafına odaklanıldığını görüyoruz. Özellikle kadın sağlığı konusunda getirilen yenilikler dikkate değer ve bu sayede Apple Watch kadınlar arasında daha da yaygın bir cihaz hâline gelecektir. Gürültü uygulaması da ilgi çekici ve belirli durumlarda işe yarayabilecek uygulamalardan bir tanesi. Sesli Notlar ve Hesap Makinesi de, her an el altında bulunması memnun edecek uygulamalar. Arka planda ses yayını desteği ise, Apple Watch’ta uzun zamandır özlemini duyduğumuz internet üzerinden radyo dinleme uygulamalarını bize sunacak. Sonuç olarak watchOS 6 sunduğu yeni uygulamalarla ve desteklerle Apple Watch’ların kullanışlılığını daha da artırıyor.

Performans anlamında da watchOS 6 herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor. Apple Watch Series 4’te bütün bir yaz boyunca watchOS 6 beta sürümlerini kullandık ve herhangi bir yavaşlama veya donma ile karşılaşmadık. Önceki nesil akıllı saatler için de aynı durumun geçerli olacağını tahmin ediyoruz. Eğer mevcut akıllı saatinize yeni bir soluk kazandırmak, onu yeni bir saatmiş gibi yeniden hevesle kullanmak istiyorsanız, watchOS 6 güncellemesini en kısa zamanda yapmanızı tavsiye ederiz.

İLGİLİ HABERLER