Teknoloji

W3C ve WHATWG HTML5 tanımlamaları üzerinde ayrışmayı şekillendirdi

Web’in en büyük standart geliştirme organı W3C ve Web Hiper Metin Uygulama Teknolojileri Çalışma Grubu (WHATWG) düzenleme görevlerini ayırma kararı aldı. Geçen yıla kadar WHATWG ve W3C tek bir HTML standardı üzerinde çalışmalar yürütüyordu, ancak Ocak 2011’de WHATWG’den Ian Hickson web standartlar için yeni bir geliştirme modeli açıklamıştı. Buna göre WHATWG evrim geçiren, canlı tanımlamalara yoğunlaşacak, W3C ise geleneksel versiyon numaralama sistemini kullanarak bunların statik görüntülerini üretecekti.

WHATWG e-posta listesine gönderilen bir iletiyle Hickson bu ayrışmayla ilgili en son gelişmeleri paylaştı. Daha önce W3C ve WHATWG standartlarını düzenlemekten sorumlu olduğunu söyleyen Hickson bundan böyle W3C’nin versiyonları için düzenleme görevinin başka birilerine verildiğini kaydetti. İki standart arasında yapılan bu ayrışma çok da şaşırtıcı olmasa gerek. WHATWG Apple ve Mozilla gibi şirketlerden gelen insanlar tarafından, web standartlarının gelişimini hızlandırmak için kurulmuştu, bu nedenle W3C’den daha fazla özerklik istenmesi mantıklı gelebilir. Üstelik canlı tanımlama modeli de neredeyse bir buçuk yıldır bilinen bir şeydi.

Ayrışmanın HTML’de çatallaşmaya yol açacağı şeklinde bazı endişeler bulunuyor, ancak Hickson bu korkuların yersiz olduğuna dikkat çekiyor. Tanımlamaların çatallaşmaya yol açma ihtimalinin olduğuna dikkat çeken Hickson yine de bu çatallaşmanın en azından zarar verecek şekilde gerçekleşmeyeceğini düşünüyor. WHATWG standardının gerçekleştirilen uygulamalarla uyumluluk taşıması, W3C versiyonunun da W3C sürecinden geçmek zorunda olduğu, bu nedenle ikili arasında birlikte çalışabilirliğin bulunması gerektiği de Hickson tarafından kaydedildi.

İlgili >> Ian Hickson, Slashdot

İLGİLİ HABERLER