Ulaşım

VW Trained Park sistemi ile e-Golf modelleri kendi kendini park edecek

vw-e-golf-060115-1Volkswagen, VW Trained Parking olarak adlandırdığı yarı otomatik park sistemiyle ilgili detayları CES’te verdi. Şirketin mevcut Park Assist teknolojisi geri veya paralel park ederken direksiyonun kontrolünü alıyor, sürücüye sadece pedalları kullanmak kalıyor. Bunun üstüne inşa edilen VW Trained Parking ev dışında park etme gibi sürekli tekrarlanan olaylardaki manevraları öğrenerek bunları gelecekte tekrarlıyor.

VW’nin sistemi arka görüş aynasının altına yerleştirilen entegre kamerayı kullanıyor, kullanılan yolları takip ediyor ve bunlar üstünde nasıl seyir izlendiğini öğreniyor.

Belirli bir seviyeden sonra süreci yarı otomatik olarak tekrar etme şansına kavuşan sistem sensörlerinden gelen bilgilerden de yararlanıyor, böylelikle beklenmedik nesnelere çarpma ihtimali de azaltılıyor.

vw-park-assist-060115

Volkswagen’in planları bununla bitmiyor. Şirketin söylediğine göre gelecekte e-Golf gibi hibrit veya tamamen elektrikli otomatikler endüktif şarj plakasının üzerinde otomatik olarak gidecek. Bunun ötesinde araç sahibi otomobilinden inebilir, akıllı telefonu kullanarak kendi kendine giden aracı doğru noktaya çekebilir ve orada bırakabilir.

VW’nin sistemini diğerlerinden ayıran en önemli nokta, şimdiye kadar görülen diğer karmaşık otonom veya yarı otonom sürüş sistemlerine göre nispeten daha düşük teknolojik bariyere sahip olması olabilir. Bir düzine yeni sensör yerine, VW bu teknolojiyi mevcut üretimdeki otomobillere yerleştirmenin yolları üzerinde de çalışıyor.

Bununla birlikte Volkswagen güncellenmiş sanal park sistemine sahip olan otomobillerinin ne zaman seri üretime gireceğini açıklamadı. Bu teknolojinin hâlâ üretim aşamasında olduğunu belirten şirket mevcut Park Assist sistemine göre biraz daha sıkı ve kapsamlı bir test süreci yürütüyor. Ne de olsa bu sistem sürücünün payını biraz daha azaltıyor.

İLGİLİ HABERLER