Ulaşım

Volkswagen’den elektrikli otomobil bataryaları için büyük yatırım

vw elektrikli otomobil

Elektrikli otomobil bataryalarının tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar hâlâ devam ediyor. Buna ek olarak, Ukrayna’daki savaş da batarya üretiminde kullanılan önemli bileşenlerin fiyatını ciddi anlamda artırmış durumda. Dolayısıyla pek çok ileri görüşlü elektrikli otomobil üreticisi hem kobalt, lityum ve nikel gibi değerli metali stokluyor hem de kendi otomobil bataryalarını üretmek için hazırlık yapıyor. Bu şirketlerden birisi de Volkswagen (VW). VW elektrikli otomobil bataryası üretimi için Almanya’nın Salzgitter şehrinde bir fabrika inşa ediyor. Alman otomotiv devi, batarya üretimi sürecini yönetmek için PowerCo isimli ayrı bir şirket de kurdu.

Yeni yatırımın duyurulduğu törende konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz şu ifadeleri kullandı: “Bugün Almanya ve Avrupa’daki otomotiv endüstrisi için güzel bir gün. Volkswagen sürdürülebilir ve iklimle uyumlu mobilitenin geleceğinin nasıl olacağını gösteriyor. Bugün geleceği şekillendirme yolunda önemli bir katmanın temelini hep birlikte atıyoruz.”

PowerCo, VW grubunun küresel ölçekteki pil çalışmalarını yürütecek. Bu çalışmalar pil üretiminden yeni teknolojiler bulmak için Ar-Ge çalışmaları yapmaya kadar uzanacak. Salzgitter fabrikası faaliyete geçtiğinde PowerCo, İspanya’nın Valencia şehrinde ikinci bir fabrikanın inşaatı için çalışmalara başlayacak. Buna ek olarak, Avrupa ve muhtemelen Kuzey Amerika’da üç fabrika daha inşa edilecek.

Avrupa’daki fabrikaların her birinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanılacak. PowerCo Avrupa’da toplamda altı fabrikaya sahip olmayı ve her yıl 240 GWh kapasiteyle üretim yapmayı hedefliyor. Söz konusu kapasite, 6 milyon elektrikli otomobilin ihtiyacını karşılayacak seviyede. Bu da Volkswagen’e 2030’da filosunun yarısını elektrikli otomobillerden oluşturma hedefinde yardımcı olabilir.

Üretim tesislerindeki operasyon büyük ölçüde standart bir çerçevede yürütülecek. Ekipmanlar, binalar ve altyapıdan başlayıp ürünler, süreçler ve IT’ye kadar uzanan bir yelpazede uygulanacak standartlar sayesinde üretimin geleceğe uyarlanması da kolaylaşacak.

VW elektrikli otomobil bataryası üreteceği Salzgitter fabrikasının 2025’te faaliyete geçmesini hedefliyor. Fabrikada 5 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Avrupa’daki diğer fabrikaların açılmasıyla istihdam kapasitesi 20 bine çıkacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER