Teknoloji

Vuslata bir hafta kala 3G ile ilgili son haberlerin derlemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avea-turkcell-vodafone-3gBundan yaklaşık bir hafta sonra bu yazıyı yazdığımız saatlerde, eğer erken başvurumuz erken bir şekilde değerlendirilirse 3G’nin sayılan nimetlerinden yararlanmaya başlayacağız. Operatörler altyapı yatırımlarını yaparken bir yandan da 3G ile ilgili tanıtım çalışmalarına hız verdiler. Her üç operatörün de reklamları dönüyor. 3G ile neler yapılacağını az çok biliyoruz, 3G destekli telefon sayısının genele bakıldığında düşük oranda kaldığını da biliyoruz. Gelin, 3G ile ilgili en son haberlerin bir derlemesini yapalım.

– Önce Turkcell, daha sonra da Avea 3G için erken başvuru almaya başladılar. Turkcell aboneleri 3G yazıp 2323’e, Avea aboneleri de 3G yazıp 3334’e SMS göndererek 30 Temmuz’da otomatik olarak 3G servislerinden yararlanma imkanına sahipler. 3G’ye geçmek isteyen Vodafone aboneleri de 3G yazıp 3636’ya SMS göndererek 3G için ön başvuru yapabilirler.

– 3G ile neler yapılabileceğini biliyoruz, ancak ne kadar para ödeyerek yapacağımızı bilmiyoruz. Ortalıkta sadece Turkcell’in görüntülü konuşma karşılığında ek ücret talep etmeyeceği şeklinde söylentiler dolaşıyor. Bugün gelen habere göre Turkcell 3G çağrı sonlandırma ücret tarifelerini belirledi. Buna göre ses çağrıları sonlandırma ücretlerinde herhangi bir değişiklik yapılmıyor, görüntülü çağrıları sonlandırma ücretinin ise bütün operatörler için simetrik olarak belirlenerek 0,0775 lira olarak belirlendi. Tüketiciler Birliği ise bir açıklama yaparak 3G tarifelerine tepki göstermiş.

– Operatörler 3G için tanıtım etkinlikleri de düzenliyor. Örneğin bu ayın başında Turkcell (bizim davet edilmediğimiz) bir blogger partisi düzenlemişti. Gelecek hafta Çarşamba günü ise Ortaköy’de (bizim de davet edildiğimiz) bir 3G partisi düzenliyor. Vodafone bugün ulusal gazetelerin genel yayın yönetmenlerine 3G teknolojisini tanıtmış. Genel yayın yönetmenleri gazetelerinin yazı işleriyle 3G üzerinden bağlantı kurmuş. Ayrıca Vodafone önümüzdeki Pazartesi günü Vodafone’un Maslak’taki binasında bir basın toplantısı düzenleyecek. Belki bu toplantıda Vodafone’un 3G tarifesi hakkında bazı ayrıntılar da netleşir.

– Abonelerin büyük bir çoğunluğun telefonu 3G’yi desteklemiyor. Bunun farkında olan operatörler uygun fiyatlı 3G telefonları için kampanyalar düzenlemeye başladı. Vodafone’un Sony Ericsson cihaz ve Turkcell’in Nokia 3120 classic kampanyalarının arkası kesinlikle gelecektir.

– 3G teknolojisi ADSL’e alternatif olacak, bu teknolojiyi evinde veya işyerinde kullanmak isteyenler de olacaktır. Eğer 3G bağlantınızı WiFi üzerinden paylaştırmak isterseniz Aztech’in sunduğu ürün tercihiniz olabilir. Zamanla bu alanda daha fazla cihaz göreceğimizden şüphe yok.

– Operatörler 3G’ye hazırlanırken ulaştıkları maksimum veri aktarım hızları konusunda da hava atmadan geçmiyorlar. Turkcell 28 Mbps’lik hıza ulaştığını açıklamışken kısa bir süre sonra Vodafone 28.8 Mbps’ye çıktığını ilan etti. Zaten şu anda sokaklarda gördüğümüz ilanlarda da bundan fazlasıyla bahsediyor. Pratikte bu hızlara ulaşmanın imkansıza yakın olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. Ancak kullandıkları altyapının bir göstergesi olması bakımından dikkate değer.

– Son olarak heyecanla 3G’yi beklerken Turkcell bir sonraki neslin teknolojisi LTE için çalışmalara başladığını duyurdu. Ericsson ile birlikte hareket eden Turkcell LTE bağlantısı üzerinden 170 Mbps civarında veri indirme hızına ulaşmış.

Önümüzdeki bir hafta içerisinde 3G ile ilgili haber bombardımanı daha da artacaktır. Biz yeni gelişmeleri her zaman olduğu gibi sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Teknoblog’dan ayrılmayın.

İLGİLİ HABERLER