Ulaşım

Volvo sürücüsüz otomobil araştırma programını Londra’ya getiriyor

volvo

volvo surucusuz otomobilVolvo, “Drive Me” adını verdiği otonom sürüş araştırma programını önümüzdeki yıl itibarıyla İngiltere’ye getirmeye hazırlanıyor. İngiltere’deki araştırmalar, şirketin anavatanları olarak nitelenebilecek İsveç ve Çin’deki çalışmalarla eş zamanlı olarak yürüyecek. Araştırma çerçevesinde her ülkede 100 XC90, Volvo’nun otonom sürüş teknolojisini deneyimleyecek ailelere teslim edilecek.

Otomobiller, başkent Londra’da önceden onaylanmış bazı çevre yollarında herhangi bir müdahale olmadan, otonom modda gidebilecek. Böylelikle sürücülerin sürüş deneyiminin tamamen dışında kalmaları ve yoldaki zamanlarını video izleyerek veya kitap okuyarak geçirmeleri mümkün hâle gelecek. Kendi kendisini süren otomobil, yolda karşılaşabileceği durumların üstesinden kendi yetenekleriyle gelecek.

Volvo’da çarpışma önleme çalışmaları konusunda kıdemli teknik lider olarak görev yapan Trent Victor, otonom sürüş modunda otomobilin karşılaşacağı tüm durumları yönetebileceğini ifade etti. Otomobilin sıra dışı durumlarda da aksiyon alabileceğini söyleyen Victor, sürücülerin direksiyona geçmek istemediği durumlarda otomobilin kenara çekip motoru durdurma gibi kararlar verebileceğini de dile getirdi.

Volvo sürücüsüz otomobil araştırma programının İngiltere’de gerçekleştireceği çalışmalarda genellikle ev ve iş arasında yapılacak yolculuklara odaklanılacak. Şirket, otonom sürüş teknolojisini geliştirerek sürücülere yolculuk anında başka şeylerle ilgilenme fırsatını vermeyi amaçlıyor. Bu vizyonuna Concept 26 adını veren Volvo, müşterilerinin yoldaki zamanlarını kendilerini rahatlatacak aktivitelerle geçirmesini istiyor.

Programın İngiltere ayağı, ülkenin sigorta güvenliği organizasyonlarından Thatcham Research ile işbirliği içinde yürütülecek. Sigorta endüstrisi, sürücüsüz otomobillerin yaralanma ve araç hasarı gibi konularda yapacağı etkiyi görmek için oldukça istekli gözüküyor. Volvo sürücüsüz otomobil araştırma programı çerçevesinde yaşanacak problem ve kazalarda sorumluluğu üstlendiğini daha öncesinde açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER