ManşetlerUlaşım

Volvo şimdiye kadar ürettiği en güvenli otomobil olan EX90’ı tanıttı

volvo ex90

Volvo EX90 adını taşıyan yeni elektrikli otomobilini bir dizi paylaşımın ardından resmen gözler önüne çıkardı. Şirket EX90’ın şimdiye kadar piyasaya sürdüğü “en güvenli otomobil” olduğunun altını çiziyor. 7 koltuklu bir SUV olan EX90, teknolojik özellikleri itibarıyla “lastikleri olan bir akıllı telefon” olarak değerlendirilebilir.

Volvo daha önce EX90’da aralarında radar ve LiDAR’ın da bulunduğu çok sayıda sensörün ve kameranın olacağını açıklamıştı. Bu sensörler ve kameralar otomobilin hem kabininde hem de dışında mevcut. Hem yolu hem de sürücüyü izleyen kamera ve sensörler, otomobildeki herkesin emniyette kalmasını sağlıyor. Buna ek olarak, yeni verilerden yararlanan otomobil zaman geçtikçe kendisini koşullara ve sürüş alışkanlıklarına göre güncelliyor.

Volvo’nun en yeni elektrikli otomobilinde Nvidia Drive ve Snapdragon Cockpit Platform kullanılıyor. Ekran üstü görseller Unreal Engine ile çalıştırılırken; Google entegrasyonu sayesinde Google Asistan’a, Google Haritalar’a ve Google Play Store üzerinden başka uygulamalara erişilebiliyor.

EX90’daki tüm sistemler uzaktan güncellenebiliyor. Buna ek olarak, elektrikli otomobilde Apple CarPlay ve Android Auto desteği de mevcut.

EX90’da kullanıcıların cep telefonu otomobil anahtarı işlevi görüyor. Kişiselleştirilmiş sürücü profillerini destekleyen otomobil, telefon aracılığıyla anahtar paylaşımı gibi özellikleri de destekliyor.

volvo ex90Volvo EX90’ın müzik sisteminin altında Bowers & Wilkins’in imzası bulunuyor. Dolby Atmos desteğiyle daha kapsayıcı bir ses deneyimi sunan otomobilin kabininde 25 hoparlör mevcut. Otomobilin tüm teknolojisini 15 inç büyüklüğündeki ekran üzerinden yönetmek mümkün oluyor. Şirket EX90’ın şimdiye kadar en çok geri dönüştürülmüş materyal kullandığı otomobili olduğunun da altını çizdi.

Volvo EX90 ile 600 kilometre yol katetmek mümkün olacak

111 kWh kapasiteli bir bataryaya sahip olan otomobilin çift motoru 380 kW güç üretiyor. Bu noktada EX90’ın dört çekerli bir araç olduğunu belirtmekte de fayda var. Önümüzdeki dönemde EX90’ın farklı versiyonları da sunulacak olsa da, bu versiyonların detayları henüz açıklanmış değil. EX90 tamamen dolu bir bataryayla 600 kilometre yol yapabilecek. EX90 başka cihazları şarj etmek için de kullanılabilecek.

Volvo EX90 ABD ve Çin’de üretilecek. Üretim 2023’te başlayacak. Otomobilin fiyatı konusunda şu an için bilgi verilmiş değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER