Ulaşım

Volkswagen ve Mobileye İsrail’de sürücüsüz taksi servisi kuruyor

volkswagen mobileye

Volkswagen ve Intel‘in sahibi olduğu bilgisayar görüşü şirketi Mobileye, 2019 itibarıyla İsrail’de bir sürücüsüz taksi servisini faaliyete geçirmeyi planlıyor. Agresif bir hamle yapan Alman otomotiv devi, otonom sürüş teknolojisini ticarileştirme konusunda ön saflardaki Waymo ve General Motors’a ait Cruise‘un yanındaki yerini alıyor.

Anlaşmaya göre, filo Volkswagen’in elektrikli otomobillerinden oluşacak. Mobileye ise otonom sürüş teknolojisini sağlayacak. Filo yönetimini ise İsrail’in en büyük ikinci otomobil ithalatçısı ve distribütörü Champion Motors gerçekleştirecek. Mobileye’ın AV kitini taşıyacak olan otomobiller, “donanım, yazılım ve harita verileriyle desteklenmiş” bir sürücüsüz yolculuk deneyimi sunacak. Proje 2019’un başlarında birkaç düzine araçla hayata geçecek. 2022 itibarıyla filoda yüzlerce elektrikli otomobil bulunacak.

Intel tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, bunun bir pilot proje olmadığının altı çizildi. Volkswagen’le oluşturulan ortak girişimin 4 ve 5. seviye otonomluğa sahip “mobilite hizmeti” sunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

“Mobilite hizmeti” insanların sahibi oldukları taşıtlar yerine teknolojiden de yararlanarak ulaşım ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan servisleri tanımlamak için kullanılan bir kalıp. 4 ve 5. seviye otonomi ise Otomotiv Mühendisleri Topluluğu tarafından belirlenen en üst iki otomasyon seviyesi konumunda. Dördüncü seviye otonomide bazı parametreler çerçevesinde araçta bir sürücüye ihtiyaç duyulmuyor. Beşinci seviyede ise hiçbir kısıtlama olmadan sürücüsüz yolculuk yapılabiliyor. Pek çok uzman beşinci seviyeye ulaşmanın çok zor olduğuna dikkat çekiyor.

Volkswagen; BMW, Intel, Mobileye ve Fiat Chrysler‘in yarı ve tam otonom otomobiller üzerinde çalışmak için oluşturduğu grubun üyeleri arasında bulunmuyor. Söz konusu şirketler, otonom otomobillerini uzun süredir yollarda test ediyor. Bu şirketler, farklı otomobil markalarının da yararlanabileceği “ölçeklenebilir bir mimari” oluşturmayı hedefliyor.

Intel, Volkswagen ve BMW ile olan işbirliklerinin birbirlerinden farklı olduğunu belirtmeyi ihmal etmedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER