ManşetlerUlaşım

Volkswagen Türkiye’de 323 bin 977 aracını geri çağırıyor

volkswagen-logo-071015

Volkswagen, geçtiğimiz ay patlak veren dizel emisyon skandalının ardından Avrupa’daki 8.5 milyon aracını geri çağırma kararı aldı. Şirket sürece ilişkin detayları henüz açıklamazken, teknik güncelleme işlemlerinin Ocak 2016’da başlayacağını duyurdu.

Volkswagen’in Avrupa için aldığı geri çağırma kararı Türkiye’yi de kapsıyor. Türkiye’de EA 189 motoruna sahip 323 bin 977 otomobil de, 2016’nın ilk ayında servise çağırılacak ve teknik güncelleme gerçekleştirilecek. Kararın Türkiye’yi ilgilendiren kısmının duyurusunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptı. Volkswagen’in gönüllü geri çağırmayı kabul ettiğini belirten Işık, bu nedenle Alman otomotiv devi için herhangi bir cezai yaptırımın uygulanmayacağını açıkladı.

Volkswagen’in Avrupa’da geri çağırdığı 8.5 milyon aracın 2.4 milyonu şirketin anavatanı Almanya’da bulunuyor. Söz konusu araçlarda emisyon testlerinden geçmelerini mümkün kılan “Defeat Device” adı verilen özel bir yazılım hilesi bulunuyor. Dünya çapında 11 milyonun skandaldan etkilendiği belirtilirken, küresel çapta büyük tazminat ve ceza ödeme tehlikesi Volkswagen’in karşısında duruyor.

Almanya’nın otomotiv sektörünü düzenleyen kurumu KBA, Volkswagen’in yaptığı ilk geri çağırma önerisini reddetmişti. Ancak şirketin geri çağırma kapsamını genişletmesi ve Avrupa’daki tüm dizel araçları teklife dahil etmesinin ardından plana onay verildi.

İLGİLİ HABERLER