Ulaşım

430 bin 2016 model Volkswagen’in karbondioksit incelemesi sahte

volkswagen-101115

Volkswagen Grubu, ikinci emisyon skandalı konusunda yeni bir açıklama yayınladı. Hem dizel hem de benzinli motora sahip araçların sahte karbondioksit salınımı rakamlarıyla birlikte satılmasına ilişkin olan ikinci skandal da şirketin başını epey ağrıtacak gibi gözüküyor. Zira hem müşteriler hem de yetkili kurumlar, söz konusu rakamlardan otomobilin atmosfere ne kadar sera gazı saldığını görmek için faydalanıyor.

Volkswagen, daha önce 800 bin otomobilin karbondioksit ölçümü probleminden etkilendiğini açıklamıştı. Yeni bir duyuru gerçekleştiren şirket, söz konusu araçların 430 bininin 2016 model olduğunu belirtti. Emisyon ölçümü sahte olan otomobiller arasında Volkswagen modellerinin yanı sıra Audi, Skoda ve Seat markalı araçlar da bulunuyor. Şirket daha önceki yıllara ait modellerden hangilerinin karbondioksit salınım rakamlarının sahte olduğu konusunda ise şimdilik bilgi vermedi.

Karbondioksit ölçümünün sahte olması, otomobil sahiplerini pek sevindirmeyecek bir gelişme niteliği taşısa da; ortada birinci emisyon skandalındaki gibi büyük bir risk olmadığını belirtmekte fayda var. Volkswagen, yanlış ölçümden dolayı doğabilecek ekstra vergilerin araç sahipleri yerine doğrudan kendisine iletilmesi konusunda yetkili kurumlarla görüştüğünün de altını çizdi.

Volkswagen, otomobilini iade etmek isteyenlerle ilgili olarak nasıl bir çalışma yürüteceği konusunda ise henüz bir açıklamada bulunmadı.

İLGİLİ HABERLER