Ulaşım

Volkswagen emisyon skandalı için uzlaşmaya hazırlanıyor

volkswagen emisyon skandaliVolkswagen emisyon skandalı, geçtiğimiz yıl hem otomotiv hem ekonomi hem de çevre gündeminde önemli bir yer tutmuştu. Şirketin emisyon testlerinden etkilenen kullanıcılarla uzlaşmanın yollarını arayacağı, pek çok kişinin ortak beklentisi konumundaydı. Die Welt sitesinde yer alan habere göre, Volkswagen ABD’li yetkililerle ülkedeki müşterilerine ödeyeceği uzlaşma bedeli konusunda anlaşmaya vardı.

Şirket, otomobillerinin çevre uyumluluğu konusunda yanlış yönlendirdiği müşterilerine 5 bin dolar tazminat ödeyecek. Volkswagen, buna ek olarak skandaldan etkilenen otomobillerin tamir masraflarını da üstlenecek. Uzlaşma anlaşmasının bugün (21 Nisan) itibarıyla resmiyet kazanması durumunda, Volkswagen mahkeme önüne çıkmaktan kurtulmuş olacak. Mahkeme sürecinin şirket adına uzlaşmadan çok daha fazla masraflı olabileceği belirtiliyor.

Volkswagen cephesinden şu an için uzlaşma haberleriyle ilgili bir yorum veya doğrulama gelmiş değil. Haberin doğru çıkması durumunda söz konusu uzlaşma anlaşması, tarihteki en masraflı uzlaşma anlaşmalarının arasına girecek. Yaklaşık 500 bin aracı kapsayacak ABD odaklı anlaşmanın Volkswagen’e maliyetinin kaba bir hesapla 2.5 milyar doları bulması öngörülüyor. Dünyanın diğer ülkelerinde de benzer şikayetlerin olduğu göz önüne alınınca skandalın Volkswagen’e çıkarttığı faturanın biraz daha büyümesi fazlasıyla muhtemel gözüküyor.

Alman üreticinin maliyetleri kısmak için yaptığı numara, şirketin sırtına çok daha büyük bir mali külfet getirdi. Her şeye rağmen, Volkswagen’in krizin en sıcak anını görece “az” olarak nitelenebilecek bir hasarla atlattığını söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER