Ulaşım

Volkswagen tarihindeki en büyük geri çağırmasına hazırlanıyor

volkswagen-greenpeace-300915

Volkswagen’in göreve kısa bir süre önce gelen CEO’su Matthias Müller, ABD’de ortaya çıkarılan emisyon skandalından etkilenen müşterilerinin otomobillerini geri çağırıp tamir etmeyi planladıklarını açıkladı. Müller, bu kararı şirketin Almanya’nın Wolfsburg şehrindeki genel merkezinde düzenlenen bir toplantıda müdürleriyle paylaştı. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, özel bir ekip haftasonunu Volkswagen’i içine düştüğü krizden kurtarmanın bir yolunu arayarak geçirdi. Planın hayata geçmesi için yetkili mercilerin onayının gerektiği belirtildi. Emisyon skandalının patlaması ve eski CEO Martin Winterkorn’un istifasının ardından Volkswagen’in piyasa değerindeki düşüş 25 milyar doları bulmuş durumda.

The Wall Street Journal’a konuşan Volkswagen sözcüsü Christian Buhlmann, söz konusu geri çağırmanın şirket tarihindeki en büyük servis hamlesi olacağını belirtti. Emisyon skandalından etkilenen 11 milyon dizel motorlu otomobilden kaç tanesinin geri çağırılabileceği henüz bilinmezken, geri çağırılan otomobillerin emisyon hilesini mümkün kılan özel araçtan kurtarılacağı ifade edildi. Bu süreçte otomobillerde bazı mekanik değişikliklerinin de yapılması gerektiği öğrenildi. Söz konusu geri çağırma programı ilk olarak Volkswagen’in AB sınırları içinde test ettiği ve sattığı otomobilleri kapsayacak.

Volkswagen emisyon skandalından etkilenen araç sahipleri, vwdieselinfo.com adlı internet sitesi üzerinden son gelişmelerden ve geri çağırma planının detaylarından haberdar olabilecek. Otomobillerin kullanımının güvenli olduğunun altını çizen şirket, geri çağırma ve ardından gerçekleştirilecek tamir işlemlerinin ardından otomobillerinin emisyon testlerini geçeceğinden emin gözüküyor.

Volkswagen emisyon skandalından doğan zararı karşılamak adına, şu an için, kenara 7.3 milyar dolar ayırmış durumda. Ancak şirketin sadece ABD’de Temiz Hava Yasası’nı ihlâl ettiği için 18 milyar dolar tazminata mahkum edilebileceğini belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER