BilimUlaşım

Volkswagen emisyon skandalı AB’yi daha sıkı testler uygulamaya itti

volkswagen emisyon skandali

Avrupa Birliği, Volkswagen emisyon skandalı sonrası otomobil emisyon testlerinde kapsamlı bir değişiklik gerçekleştirmeye yönelik olarak hazırladığı planı açıkladı. AB, yeni dönemde hazırlanacak yeni yasalar sayesinde otomobil emisyon testleri üzerinde daha fazla kontrol imkanına sahip olacak. Yeni çerçeveyle birlikte emisyon test merkezlerinin daha bağımsız bir yapıya kavuşturulması ve böylelikle emisyon testlerine giren otomobillerin standartları karşılayıp karşılamadığının daha iyi değerlendirilmesi amaçlanıyor. Yeni protokol çerçevesinde emisyon testi ücretlerinin toplanması ve dağıtılması AB üye ülkeleri tarafından gerçekleştirilecek. AB yetkilileri böylelikle otomobil üreticileri ve test merkezleri arasında finansal bağ oluşturulmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Plan, “gerçek sürüş” emisyonunu ölçmek için testler gerçekleştirilmesini öngören ayrı bir teklifin tamamlayıcısı olma niteliğini de taşıyor. Söz konusu testler, bir merkezde değil doğrudan yolda gerçekleştirilecek. Teklifin onaylanmasına ilişkin oylama, önümüzdeki hafta Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek. Parlamentonun çevre komisyonu, milletvekillerine yasa tasarısını reddetmeleri yönünde tavsiyede bulunmuş, buna gerekçe olarak ise yasanın otomobil üreticilerine çok kolaylık sağlamasını göstermişti.

Yasada ilk başta otomobil üreticilerine AB tarafından belirlenen emisyon salınım hedefini yüzde 60 oranında aşma izni verilmiş, daha sonra bu rakam yüzde 110’a yükseltilmişti. ABD Çevre Koruma Ajansı da bir süredir gerçek koşullarda uyguladığı emisyon testlerini geliştirmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

AB tarafından oluşturulan yeni emisyon testi çerçevesi, halihazırda piyasada olan otomobiller üzerinde de daha sıkı denetim gerçekleştirilmesini öngörüyor. AB, emisyon standartlarını karşılamayan otomobil üreticilerine araç başına 30 bin avro ceza keserek üreticileri standartlara uymaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER