ManşetlerUlaşım

Volkswagen emisyon skandalının dünya çapında 11 milyon aracı etkilediğini açıkladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

volkswagen-golf-gte-220214

Volkswagen Grubu tarafından yapılan açıklamada, şirketin bazı dizel motorlu araçlarında görülen yazılım usülsüzlüğünün dünya çapında 11 milyon aracı etkilediği duyuruldu. Şirketin emisyon testlerinde usülsüzlük yaptığı iddiası, halihazırda çeşitli ülkelerde soruşturulurken; Volkswagen, skandaldan kaynaklanacak maliyetleri karşılamak için 6.5 milyar avroluk bir bütçe ayırdığını duyurdu.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), geçtiğimiz hafta Volkswagen’in emisyon testlerinde oynama yapmakta kullandığı aracı ortaya çıkarmış ve bu aracın sadece dizel motorlu Volkswagen otomobillerinin laboratuvar testleri sırasında aktive edildiğini, normal işleyiş sırasındaysa çalışmadığını duyurmuştu. EPA’ya göre, özel oynamalar sayesinde emisyon testlerini geçen Volkswagen otomobilleri, normal sürüş sırasında standartların 40 katı karbon salınımı gerçekleştiriyor.

Volkswagen’den yapılan son açıklama, emisyon skandalının sadece ABD ile sınırlı kalmadığını ve daha önce duyurulandan çok daha fazla sayıda aracı etkilediğini ortaya koyuyor. EPA tarafından geçtiğimiz hafta yapılan duyuruda, Volkswagen emisyon skandalının ABD’de satılan 482 bin otomobili etkilediği belirtilmişti. Kurumun Temiz Hava Yasası’nı ihlâl etmekle suçladığı Volkswagen’in 18 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalabileceğine dikkat çekilirken, ABD Adalet Bakanlığı’nın konuya ilişkin bir soruşturma başlatma hazırlığı içinde olduğu söyleniyor.

Volkswagen Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn, geçtiğimiz gün şirket adına bir özür açıklaması yayınlamış ve Volkswagen olarak müşterilerinin ve kamuoyunun güvenini kötüye kullanmış olmaktan duydukları üzüntüyü dile getirmişti. Emisyon skandalının Type EA189 motorlara sahip araçları etkilediğini duyuran Volkswagen, sorunun çözümü için çeşitli teknik önlemler aldığını duyurmuştu.

EPA’nın yaptığı açıklamaların yankısı diğer ülkelerde de yavaş yavaş duyuluyor. Almanya, Güney Kore, Fransa ve İtalya şimdiden Volkswagen emisyon skandalını incelemeye alan ülkeler arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER