Ulaşım

Volkswagen emisyon hilesi endişesiyle ABD’de bazı modellerinin satışını durdurdu

volkswagen-touareg-2016-051115

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), kısa süre önce Volkswagen’in 3 litrelik dizel motorunun federal standartların 9 kat üstünde nitrojen oksit salınımı yaptığını belirtmiş ve bu motorun bulunduğu araçlarda da bir emisyon hilesi yapılmış olabileceğini iddia etmişti. 2 litrelik dizel motorlarda yapılan emisyon hilesi nedeniyle başı fazlasıyla ağrıyan Volkswagen, söz konusu iddiayı hemen reddetmişti. Ancak yaşadıklarından dolayı oldukça endişelendiği anlaşılan şirket, söz konusu 3 litrelik motoru taşıyan tüm otomobilleri ABD pazarından çekme kararı aldı.

Volkswagen’in geri çekme kararından etkilenen otomobiller arasında Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6, A7, A8 ve Q5 gibi modeller bulunuyor. 2014, 2015 ve 2016 model otomobilleri kapsayan bu kararın emisyon hilesi yapıldığı anlamına gelmediğini vurgulayan şirket, neler olduğunu görmek için EPA’dan gelen verilerin incelendiğini belirtti.

Volkswagen’in Golf ve Jetta gibi çok satan modellerde bulunan 2 litrelik dizel motorunda emisyon hilesi yapıldığının ortaya çıkması üzerine, söz konusu motoru taşıyan otomobillerin satışı durdurulmuştu. Şirket bu otomobilleri tekrar satmaya henüz başlamış değil.

3 litrelik dizel motorun 2016 model araçlarda kullanılan versiyonlarındaki sistemin bir hile olmadığını savunan Volkswagen, sistem henüz EPA tarafından onaylanmadığı için bu sıkıntıların yaşandığını belirtti. 3 litrelik dizel motora sahip otomobillerin piyasaya ne zaman döneceği henüz bilinmese de, işleri iyice riskli hâle getirmek istemeyen Volkswagen’in oldukça temkinli davranması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER