Ulaşım

Volkswagen’in CarPlay ve Android Auto destekli otomobilleri bayilere dağıtılıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

vw-carplay-android-auto-020815

Araç içi bilgi ve eğlence platformu MIB-II ismiyle yenileyen Volkswagen, Android Auto ve CarPlay uyumlu sistemi barındıran otomobilleri bayilerine dağıtmaya başladı. Şirketin CES 2015’te duyurduğu teknoloji, daha modüler bir yaklaşımı benimsiyor. Üstelik uygulamalar ve giyilebilir ürünlerle daha iyi çalıştığı belirtilen MIB-II, Volkswagen’in 2016 model araçlarının önemli bir kısmında yer alacak.

Volkswagen, MIB-II’nin modülerliğinin modele özgü olmaktan çıkmasından kaynaklandığını belirtti. Dokunmatik ekranlar şirketin tüm otomobillerinde yer alacak. Android Auto ve CarPlay desteğiyse giriş seviyesi dışındaki tüm modellerde bulunacak. Volkswagen, MIB-II’nin modülerliğinin modellere özgü ekran döneminin sona ermesinden kaynaklandığını belirtti. Bundan böyle şirketin tüm otomobillerinde MIB-II ekranları bulunacak. Android Auto ve CarPlay desteğiyse giriş seviyesi dışındaki modellerde sunulacak.

Volkswagen, MIB-II ile kendi uygulamalarından oluşan bir seti de araç sahiplerine ulaştıracak. Car-Net adı verilen set sayesinde akıllı telefon aracılığıyla otomobilin yerini ve kapılarının kilitli olup olmadığını kontrol etmek mümkün olacak. Kaza durumunda acil çağrı merkezlerinin otomatik olarak haberdar edilmesi, hız limitinin aşılması durumunda sürücülerin uyarılması ve taşıtın mekanik durumunun kontrol edilebilmesi sistemin yenilikleri arasında yer alıyor. Wolkswagen’in Car-Net uygulamalarına hem iOS hem de Android üzerinden erişilebilecek. Yeni otomobiller Car-Net’ten altı ay boyunca ücretsiz faydalanabilecek. Daha sonrasında ise 1 (199 dolar), 2 (378 dolar) veya 3 (540 dolar) abonelik paketlerine geçiş yapılabilecek. Aylık aboneliği tercih edenleri de unutmayan Volkswagen, aylık ücreti 17.99 dolar olarak belirledi.

Volkswagen, kullanıcılarına otomobil ve donanım seviyesine bağlı olarak dört farklı MIB-II seçeneği sunacak. Composition Color adını taşıyan standart sistemde 400 x 240 piksel çözünürlüğünde 5 inç dokunmatik ekran, AUX girişi, SD kart desteği, USB girişi, Bluetooth ve aracın arkasını gösteren kamera standart olarak bulunacak. Compositon Media adını taşıyan ikinci sistemdeyse boyutları 6.3 ila 6.5 inç arasında değişen 800 x 480 piksel çözünürlüğünde bir ekran yer alacak. Bluetooth aracılığıyla SMS alım ve gönderim desteği, iki telefonla birden eş zamanlanabilme özelliği, çift SD kart girişi ve JPEG formatındaki fotoğrafları gösterebilme Composition Media’nın diğer özellikleri arasında sıralanıyor.

Üçüncü seçenek olan Discover Media ise 2.5D navigasyon özelliğiyle dikkat çekiyor. Sesli komutla verilen adresi anlayabilmesi ve geçmiş seyahatlerden hareketle verilen komutları değerlendirebilmesi de Discover Media’nın özellikleri arasında bulunuyor.

2016 model e-Golf SEL Premium’a yerleştirilen Discover Pro ise 3D navigasyon, 10 GB dahili hafıza, DVD oynatıcısı ve sürükle-bırak desteği gibi özellikleriyle MIB-II seçeneklerinin en gelişmişi olma niteliğini taşıyor.

Wolkswagen’in CarPlay, Android Auto ve MirrorLink için kullandığı şemsiye marka olan App-Connect; iPhone’larda, Android 5.0 ve üstü telefonlarda ve Samsung, HTC, LG ve Sony’nin MirrorLink uyumlu cihazlarında bazı seçilmiş uygulamalara uzaktan erişim sağlayacak. 2015’in ilerleyen dönemlerinde Car-Net’in Apple Watch uygulamasını yayınlayacağını açıklayan Volkswagen, Android Wear desteği konusunda ise çalışmaların devam ettiğini duyurdu. Şirketin yeni araç içi bilgi ve eğlence sisteminin henüz ülkemize giriş yapmayacağını hatırlatmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER