Manşetler

Vodafone VoLTE ile iPhone’larda yüksek kaliteli telefon görüşmelerine kapı açıyor

vodafone volte iphone

vodafone volte iphone4.5G ile gelen yeni teknolojilerden bir tanesi de VoLTE, ya da uzun açılımıyla Voice over LTE oldu. Bu teknolojide tıpkı veri gibi ses de 4.5G LTE şebekesi üzerinden taşınıyor. Böylelikle çok daha yüksek kaliteli ve hızlı şekilde kurulan çağrılar gerçekleştirmek mümkün oluyor.

VoLTE desteği piyasada satılan her telefonda bulunmuyor. Şimdiye kadar çoğunlukla orta-üst ve üst sınıf Android telefonlarda bu desteğin sunulduğunu görmüştük. Her ne kadar Apple’ın iPhone’ları VoLTE desteğine sahip olsa da, şimdiye kadar hiçbir mobil operatör Apple’ın akıllı telefonlarında bu özelliği kullanmayı sağlayacak desteği sunmamıştı.

Vodafone Türkiye iPhone’larda VoLTE ile daha yüksek kaliteli telefon görüşmeleri için adım atan ilk mobil operatör oldu. Vodafone’dan hizmet alan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus müşterileri bugün itibarıyla VoLTE sayesinde geniş bant bağlantı üzerinden kaliteli telefon görüşmeleri gerçekleştirebiliyor.

Vodafone VoLTE hizmetinden iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus ve iPhone SE gibi bu teknolojiyi destekleyen telefonlara sahip olanlar da yararlanabilecek.

VoLTE nedir?

Türkiye’de genellikle “4.5G” adıyla anılan Long-Term Evolution – Uzun Vadeli Evrim (LTE) teknolojisi, 2G ve 3G’den farklı olarak sadece mobil veri üzerine yoğunlaşıyor. 4.5G şebekelerinin çoğunluğunda 4.5G teknolojisiyle sesli arama yapıldığında, çağrı 2G veya 3G şebekesi üzerinden başlatılıyor. Bu da çağrı başlatma süresinde 5-6 saniyeye varan bir gecikmeye sebep olabiliyor.

Ancak VoLTE teknolojisi sayesinde ses çağrıları da veri üzerinden (VoIP), 4.5G şebekesi ile gerçekleştiriliyor. Böylece VoLTE özelliği ile çağrı başlatma süreleri 1-2 saniyeye indirilirken, kullanıcılara daha hızlı şebekeye erişim ve bağlantı hizmeti sunuluyor. Ayrıca, ses iletimi mobil veri üzerinden gerçekleştirildiği için ses kalitesi de en yüksek çözünürlükte (HD) sunuluyor. VoLTE özelliğiyle arama yapmak için hem arayan hem de aranan telefonun VoLTE özelliğini desteklemesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER