Teknoloji

Türkiye’de 4.5G 1 yaşında: Vodafone Türkiye’nin en geniş kapsamaya sahip operatörü oldu

vodafone türkiye

vodafone türkiyeSon 1 yıl içinde “4bucakG” olarak adlandırdığı stratejisiyle Türkiye’nin 81 ilinde 10 bini aşkın çekim noktasına ve 8 milyon 4.5G abonesine ulaştığını açıklayan Vodafone Türkiye, Türkiye’nin en geniş 4.5G kapsamasına sahip operatörü olduğunu kaydediyor.

Mobil internet hızını 3G’ye göre 10 kata varan oranda artıran 4.5G teknolojisinin ilk yılında, Vodafone’un toplam mobil veri trafiğinin yüzde 30’u Vodafone 4.5G şebekesi üzerinden gerçekleşti ve Vodafone 4.5G şebekesinde yaklaşık 100 petabaytlık veri alışverişi gerçekleştirildi. Böylece Vodafone’un mobil internet trafiği, 4.5G öncesi döneme göre iki katına çıktı. Vodafone abonelerinin son 1 yıl içinde en fazla kullandığı uygulamalar ise YouTube, Facebook ve Instagram oldu.

Vodafone Türkiye, abonelerine yurt dışında da 4G teknolojisini uygun koşullarda deneyimleme imkanı sunuyor. Mobil operatörün 4G ve üzeri teknolojilerin olanaklarından yararlanma imkânı sunduğu ülke sayısı 100’ü geçti. Bu sayede 4.5G destekli akıllı cihaz sahibi olan Vodafone aboneleri, Almanya’dan ABD’ye, Rusya’dan Brezilya’ya, Güney Kore’den Norveç’e varan geniş bir coğrafyada, tarifelerindeki interneti, 4G hızında Türkiye’deymiş gibi kullanma şansına sahip oldu.

Aynı zamanda Vodafone Türkiye, 23 farklı telefon modeliyle, Türkiye’de en çok sayıda cihazda VoLTE desteği sunan mobil operatör olduğunun altını çiziyor. Uluslararası dolaşım servisinden yararlanan veri kullanıcılarının sayısı da 4.5G’nin ilk yılında yüzde 91 artış gösterdi.

Vodafone Türkiye CEO?su Colman Deegan, “1 Nisan’daki 4.5G lansmanında, gerek elimizde bulunan 900 MHz, gerekse de yeni aldığımız frekansları kullanarak, Türkiye’de her yerde herkesin 4.5G kullanıcısı olmasına öncülük edeceğimizin sözünü vermiştik. ‘4bucakG’ stratejimizle bugün 81 ilde 10 bini aşkın fiziksel çekim noktasıyla ülkemizin en ücra köşesine kadar 4.5G hizmeti götürüyoruz. Türkiye’nin dijitalleşme alanında bölgesinde lider bir ülke olması vizyonuyla yerli üretimi desteklemek için de önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Evrensel Hizmet Fonu İhalesi’nde Türk Telekom ile ortak hareket ettik ve kırsal alanların dijitalleştirilmesi için önümüzdeki 3 yılda yaklaşık 1,6 milyar liralık en iyi teklifi vererek hizmet getirme taahhüdünde bulunduk. Türkiye?nin ilk baz istasyonu ULAK için satış sözleşmesini imzaladık; 250 baz istasyonu için sipariş vereceğimizi duyurduk. ASELSAN’ın yerli baz istasyonu anteninin kullanımı için ortak imza attık. 4.5G’de yerli üretimi teşvik etmek için KOBİ Seferberliği başlattık. Bu doğrultuda, 4.5G’deki global deneyimlerimizi Türkiye’ye taşımaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER