İncelemelerManşetler

Vodafone Smart Tab III 10″ İncelemesi

Mobil operatörlerin markalı ürünler açılımı artık sadece akıllı telefonlarla sınırlı değil. Markalı tabletleri de artık sıklıkla Türkiye piyasasında görüyoruz, Vodafone da bu konuda epey aktif davranıyor. Şirket yine Lenovo ile işbirliğine giderek üçüncü nesil Smart Tab tabletleri geçtiğimiz sonbaharda duyurmuş ve yıl bitmeden hemen önce de Türkiye piyasasına sunmuştu. Vodafone Smart Tab III 10″ çeşitli nedenlerden dolayı biraz geç de olsa elimize ulaştı. Daha önce kısa bir ön incelemesini gerçekleştirdiğimiz bu tabletle ilgili şimdi detayları sıralama zamanı.

vodafone-smart-tab-3-inceleme-00007

Video İnceleme

)

İnceleme Başlıkları:
DonanımYazılımPerformans, Batarya ve KullanımSonuç

Donanım

Vodafone Smart Tab III 10’un piyasada gördüğümüz çoğu 10.1 inç Android tabletin görüntüsünüyle örtüşüyor. Hafif yuvarlatılmış kenar, yatayda kullanıma göre yerleştirilmiş kamera ve diğer kontroller, plastikten yapılmış gövde gibi unsurlar Vodafone’un 10.1 inç tabletinin temelleri arasında yer alıyor. 260 x 180 x 8.6 mm.’lik boyutlara ve 560 gr. ağırlığa sahip olan bu tablet iki elle rahatlıkla tutulup kullanılabiliyor; kullanım ve taşınabilirlik açısından çok rahatsız edici durmuyor. Tableti kullanırken genellikle yatay oryantasyonda kullanımı tercih ettiğimizi belirtelim.

vodafone-smart-tab-3-inceleme-00003

Smart Tab III’ün önünde yer alan 10.1 inç ekran 1280 x 800 piksel çözünürlük desteğine sahip. Vodafone’un tabletiyle aynı segmentte yer alan tabletlerde genellikle bu çeşit, 149 ppi piksel yoğunluk değerini barındıran ekranların kullanıldığını görüyoruz. Bu çözünürlük 10.1 inç için genellikle yeterli oluyor. Tabii ki, keskinlik Full HD tabletlerin seviyesine ulaşmıyor, ancak ekrandan istenen görüntü kalitesi bu çözünürlük değerinde de rahatlıkla alınıyor; ister videoların izlenmesi, ister web sitelerinin görüntülenmesi ister fotoğraflara bakılması olsun, bu TFT ekran yeterli. Görüş açılarıysa IPS ekranınkine göre daha düşük seviyede; yanlardan, üstten veya alttan ekrana baktığınızda parlaklığın azaldığını, renklerin koyulaştığını farkedeceksiniz. Ekranın parlaklık ve renk canlılığı bakımından tatmin edici olduğunu da söylememiz gerekiyor.

vodafone-smart-tab-3-inceleme-00024

Vodafone Smart Tab III 10’un ekranının üstünde VGA çözünürlüklü kamera yer alıyor. Solda, tutuşa göre baş veya işaret parmağının rahatlıkla erişebileceği yerde ses tuşları bulunuyor. Bunun hemen altında microHDMI ve microUSB portlarını görüyoruz. Bir kapak arkasındaysa microSD ve miniSIM kart yuvaları bulunuyor. Tabletin alt ve sağ kenarları temiz bırakılmış, üstteyse mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofonun biraz sola doğru yanaşık şekilde yerleştirildiği dikkat çekiyor.

vodafone-smart-tab-3-inceleme-00017

Tabletin noktalı dokularla kaplı plastik arka yüzeyinin ortasında Vodafone’un logosu yer alırken, bu logoyla aynı dikey doğrultuda, altta tabletin üreticisi olan Lenovo’nun logosu dikkat çekiyor. 5 megapiksel kameraysa hemen üst kenarla buluşma noktasında, arkadan bakıldığında sağa doğru yanaşık şekilde yerleştirilmiş. Hoparlörler de kamerayla aynı doğrultuda, sağ ve sol kenarlara yakın şekilde konumlandırılmış.

Vodafone’un 10.1 inç tabletinin içinde 1.2 GHz dört Cortex A7 çekirdekli MediaTek MT8389 yongaset yer alıyor. 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza, 64 GB’ye kadar microSD kart desteği diğer temel donanım bileşenleri olarak sıralanıyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS destekli GPS de başlıca kablosuz bağlantı destekleri arasında bulunuyor. Bir mobil operatör tableti olmanın doğal sonucu olarak, Vodafone Smart Tab III 10″ HSDPA ve HSUPA mobil geniş bant desteklerini barındırıyor. İvmeölçer modülünün de bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Yazılım

Vodafone Smart Tab III 10″ Android 4.2 Jelly Bean ile yüklü olarak geliyor. Vodafone bu tabletin kullanıcı arayüzünde çeşitli özelleştirmeler yapmış, ancak genel olarak Android’in ham kullanıcı arayüzünün tasarımına bağlı kaldığını söyleyebiliriz.

vodafone-smart-tab-3-ekran-goruntuleri-00003

Tabletin ana ekranına girdiğinizde karşınıza Vodafone’a özel, analog saat görünümlü, içinde tarih, konum ve hava durumu bilgilerinin de yer aldığı şık bir bileşen çıkıyor. Aynı giriş paneli içinde Google Play uygulama mağazasının kısayolu dikkat çekiyor. Kırmızı Başlıklı Kız ve Smugglers oyunlarının kısayolları da ana ekranın birinci paneline eklenmiş.

vodafone-smart-tab-3-ekran-goruntuleri-00004

Yine birinci panel içinde Eğlence, Haber, Kitap ve Müzik olmak üzere, tabletin en fazla kullanılacağı alanlar olduğu düşünülen beş başlık oluşturulmuş. Eğlence klasörünün içinde MyBilet ve Otel Son Dakika uygulamalarının kısayolu bulunuyor. Haber içindeyse A Haber, CNN Turk, eFanatik, ePosta, Hürriyet Egazete, Milliyet Gazete, NTVMSNBC, Sabah, Vatan Gazete ve ZAMAN uygulamaları yer alıyor. Kitap içinde Kitap ve Müzik ile Turen Sözlük uygulamalarını; Müzik klasöründe de Karnaval ve Napster’ı görüyoruz. Tüm bunların tablette yüklü olarak sunulduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

vodafone-smart-tab-3-ekran-goruntuleri-00008

Diğer giriş panelleri Düzenle, Sosyal, Keşfet, Multimedya gibi başlıklarla nitelendirilmiş ve her birinin altında bu başlıklara uygun düşecek kategoride bileşen ve uygulamalar yer alıyor. Düzenle içinde takvim bileşeni, Kingsoft Office, Google Çeviri, Dosya Yöneticisi ve Hesap Makinesi gibi uygulamaların kısayollarını görüyoruz. Yani, bu sayfa işlerinizde düzeni sağlamak amacıyla oluşturulmuş. Sosyal içinde Facebook bileşenleri, Gmail, Twitter, Hangouts, Google+ gibi sosyal ağ ve iletişim uygulamalarının kısayolları bulunuyor. Keşfet içine Vodafone Smart Tab III 10″‘u keşfetmeyi kolaylaştıracak bilgilerle birlikte Chrome, Sesli Arama, Navigasyon, Wiki Encyclopedia ve Haberler ve Hava Durumu kısayolları yerleştirilmiş. Multimedya içinde de Müzik bileşeni, Galeri, Movie Studio, Video oynatıcı ve İndirilenler kısayollarını görüyoruz.

vodafone-smart-tab-3-ekran-goruntuleri-00010

Ana ekranın en altında yer alan hızlı başlatma çubuğu içinde de Kişiler, E-posta, İnternet Tarayıcısı, Kamera, Mesajlar ve Ayarlar gibi temel uygulamaların kısayolları bulunuyor.

Galeri: Vodafone Smart Tab III 10 Ekran Görüntüleri

Android’in temeline bağlı kalan uygulama menüsü içinde yukarıda saydığımız uygulamaların yanı sıra Google’ın çeşitli servislerina ait uygulamaları görüyoruz. Ayrıca Vodafone’un Çiftçi Kılavuzu, Mobil TV, Self Servis, Türk Kızılayı gibi uygulamaları da tablette yüklü olarak geliyor. Bu arada Vodafone Ekstra kısayolu vodafoneekstra.com sitesine açılıyor. Burada Vodafone Smart Tab III’e yükleyebileceğiniz uygulamalarla ilgili tavsiyeler bulunuyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

Vodafone Smart Tab III 10″ barındırdığı teknik özellikler itibarıyla giriş-orta seviyede bir tablet. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Cortex A7 tabanlı 1.2 GHz dört çekirdekli MediaTek MT8389 yongaset, PowerVR SGX544 GPU, 1 GB RAM gibi bileşenleri barındıran bir donanım paketine sahip olan bu tabletin performansının üst sınıf tabletlerin düzeyinde olmasını zaten beklemiyoruz. Buna rağmen verdiğiniz paranın karşılığını alacağınızı söylemek mümkün.

vodafone-smart-tab-3-ekran-goruntuleri-00013

Android kullanıcı arayüzünde yoğun özelleştirmeler yapılmadığı, genellikle Android’in özüne bağlı kalındığı için, Vodafone Smart Tab III 10″‘te gezinti tatmin edici seviyede. Kullanıcı arayüzü geçişleri düzgün, her ne kadar parmağınızı ekranda sürüklerken hafif bir sürtünme hissetseniz de, işler genellikle iyi şekilde işliyor. Uygulamalar da makul sürelerde açılıyor ve kullanıma hazır hâle geliyor.

MediaTek U8389 yongaset söz konusu oyun olunca vasatın çok da üstüne çıkmıyor. Tablette yüklü gelen Smugglers oyununu herhangi bir sorun olmaksızın, düzgün şekilde oynamak mümkün. Ancak Asphalt 8: Airborne gibi yoğun grafiklere ve harekete sahip olan, aynı zamanda hareket kontrollerinin kullanıldığı oyunun ideal şekilde oynanamadığını, hem hareketle kontrolün zor olduğunu hem de grafiklerin akıcılığının düşük gözlemlendiğini belirtmemiz gerekiyor.

vodafone-smart-tab-3-inceleme-00012

Söz konusu video olunca Vodafone Smart Tab III 10’un ihtiyaçları karşıladığını görüyoruz. Standart çözünürlüklü videoları tabletle düzgün şekilde izleyebileceğiniz gibi, MKV uzantılı 720p HD videoları da bu tabletle sorunsuz izleyebilirsiniz. Zaten tabletin ekran çözünürlüğü 1280 x 800, 720p videolar netlik ve kalite açısından yeterli oluyor. Ancak 720p videoların seslerinin çalınması noktasında sorun yaşayabilirsiniz, çözüm için Google Play Store’dan alternatif video uygulaması edinmenizde fayda olacaktır. Bu arada microHDMI portunun varlığı da memnuniyet verici. Böylelikle Vodafone Smart Tab III 10’da oynattığınız videoları kablo yardımıyla harici ekranlara yansıtabilirsiniz.

vodafone-smart-tab-3-inceleme-00011

Tabletin arkasında üst bölümün her iki kenarına yerleştirilmiş hoparlörlerin ses çıkış şiddeti bir hayli yüksek. Hem film izlerken hem de oyun oynarken bu hoparlörler yeterli olacaktır. Hoparlörlerin yerinin de iyi ayarlandığını, özellikle oyun oynarken ses çıkışlarının kapanmadığını belirmek gerekiyor.

Vodafone Smart Tab III 10’un içinde yer alan pil yaklaşık 240 saate kadar bekleme süresi sunuyor. Tabii ki, hücresel şebeke desteğinin varlığı bu maksimum süreden uzaklaşılmasına neden oluyor. Otomatik parlaklık aktif, Wi-Fi ve 3G bağlantıları açıkken internette gezinme, e-posta kontrolü, sosyal ağlarda gezinme gibi normal yoğunluklu bir kullanımda bu tablet 1-2 gün arası çalışma fırsatı sunacaktır.

Kamera

Bir tabletle fotoğraf veya video çekmek çok pratik durmuyor, ancak etrafta tabletlerini bu iş için kullanan insanları da fazlasıyla görmeye başladık. Eğer Vodafone Smart Tab III 10’u bu işler için de kullanmak istiyorsanız, arkadaki 5 megapiksel kameraya çok fazla güvenmemeniz gerektiğini söylememiz gerekiyor. Flaş bulunmadığı için karanlık ve düşük ışıklı ortamlarda biraz yetersiz kalan Smart Tab III’ün kamerası ışığın yeterli olduğu kapalı ortam veya açık havalarda işinizi görecek fotoğraflar çekecektir. HDR modu düşük ışık koşullarında biraz olsun yeterli oluyor, ancak HDR modu açıkken çektiğimiz birkaç karede ufak tefek karelenmelere de rastlamadık değil.

Galeri: Vodafone Smart Tab III 10 Kamerasından Fotoğraflar

Vodafone Smart Tab III 10’da kamera arayüzü için fazla çaba harcamayı gereksiz gören Vodafone, Android’in standart kamera arayüzünü tercih etmiş, iyi de yapmış. Bu kamera arayüzü pratik ve tabletle rahat şekilde fotoğraf veya video çekmeye imkan tanıyor.

)

Arkadaki 5 megapiksel kamera 1080p’ye kadar video kaydı yapabiliyor, ancak video performansının çok iyi olmadığının altını çizmek gerekiyor. Sıkıştırma nedeniyle görüntüler fazla pürüzsüz ve detaydan yoksun görünüyor. Eğer detayların belli olmasını isterseniz, düşük çözünürlüğü tercih etmeniz daha yerinde bir karar olacaktır.

)

Sonuç

Vodafone, Smart Tab III 10’u 24 ay taahhütle, 1 GB veya 6 GB’lık internet paketleriyle aylık 45 TL veya 65 TL’lik ödemelerle sunuyor. Toplama bakıldığında iki farklı teklife göre tablet sırasıyla 1080 TL ve 1560 TL’lik fiyatlara maloluyor. Tabii ki, her iki durumda da pek de az olmayan kotalara sahip internet bağlantı paketlerini de edineceğinizi belirtmeyelim. Böylelikle gittiğiniz her yerde Wi-Fi bağlantısı aramakla da uğraşmayacaksınız. Sonuç olarak Vodafone’un hazırladığı paketler Smart Tab III 10″ için yeterli görünüyor.

vodafone-smart-tab-3-inceleme-00006

Lenovo tarafından üretilen Vodafone Smart Tab III 10’un performansını kendi segmenti içinde yeterli bulduk. İnternette gezinme, sosyal ağları takip, e-posta iletişim, video izleme gibi, çoğu kullanıcının bir tabletle gerçekleştirdiği başlıca işlerde Smart Tab III 10 beklentileri karşılıyor, performansı ortalamalarda geziniyor. Hoparlörünün de tabletin en çok beğendiğimiz noktalardan bir tanesi olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca microHDMI portunun bulunması büyük ekrana görüntü aktarımını tercih edenleri memnun edecektir.

Vodafone Smart Tab III 10’un kamerasına fazla güvenmemenizi belirtmemiz gerekiyor. Ancak bizim fikrimiz bir tablette kameranın çok da önemli olmayacağı şeklinde, çünkü pratikliği fazlasıyla düşük.

Uygun fiyatlı bir tablet arayanlar, bununla birlikte Wi-Fi’ye de bağlı kalmak istemeyenler için Vodafone Smart Tab III 10″ değerlendirmeye alınacak uygun bir seçenek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER