Teknoloji

Vodafone pek çok devletin kullanıcı verilerine doğrudan erişebildiğini kabul etti

vodafone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Vodafone devlet kurumlarına şebekesinde gerçekleştirilen görüşmeleri dinleme hakkı veren hatların varlığını itiraf etti. Bu sürpriz itiraf şirket tarafından bugün yayınlanan 40 bin kelimelik bir belgede yer aldı. Söz konusu belge Vodafone’un faaliyet gösterdiği 29 ülkedeki dinleme faaliyetlerine ışık tutuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir grup ülkede operatörlerin dinleme faaliyetleriyle ilgili rakamları açıklaması dahi yasak olduğu için Vodafone bu ülkelerde dinleme faaliyetlerinin nasıl pratiğe döküldüğüne dair detayları açıklamadı.

vodafone-logo-271212

Vodafone’un yayınladığı belge mobil operatörlerin devletlerden gelen gizli dinleme taleplerine gerekli direnci gösteremediğini düşünenlerin endişelerini doğrulamış oldu. The Guardian gazetesine konuşan gizlilik örgütü Privacy International’ın direktörü Gus Hosein, Vodafone’un açıkladığı durumun kâbus senaryolarından biri olduğunu belirtti. Sistemlere doğrudan erişim imkanının olması devletlere istedikleri zaman bir gerekçe olmadan dinleme yapma fırsatını veriyor. Bu durumdan şikayetçi olan Vodafone, doğrudan erişim hatlarının kesilmesini ve devletlerin operatör izni olmadan sisteme erişmesinin önlenmesi gerektiğini belirtti.

The Guardian’a konuşan Vodafone’un gizlilik temsilcisi Stephen Deadman de bu durumun önüne geçilmesi adına resmi bir garanti verilmesi gerektiğini, aksi takdirde ortada bir şeffaflık olmayacağını belirtirken, devletlerin dinleme faaliyetlerinin nasıl gerçekleştirildiğini de kamuoyuyla paylaşmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili >> Vodafone, The Guardian

İLGİLİ HABERLER