Teknoloji

Vodafone İngiltere’de 5G için kesin tarih verdi

vodafone 5g

İngiliz mobil operatör Vodafone, 5G şebekesinin 3 Temmuz’da Birleşik Krallık’ta faaliyete geçeceğini açıkladı. Böylelikle ülkede gelecek nesil mobil şebekeyi sunmak için ilk tarihi açıklayan operatör Vodafone oldu.

Vodafone 5G servisini başlangıçta yedi şehirde sunacak. Şirket dört farklı mobil cihaz ve bir tane de ev tipi ağ yönlendiricisini ilerleyen aylarda şebekesi içinde kullanıma sunacak. Mobil operatör 5G tarife fiyatlarının 4G muadilleriyle aynı olacağını, yeni fiyat planlarını gelecek hafta duyuracağını kaydetti.

Başlangıçta Vodafone’un 5G şebekesi Birmingham, Bristol, Cardiff, Glasgow, Manchester, Liverpool ve Londra olmak üzere yedi farklı şehirde aktif olacak. Yıl sonuna kadar 12 şehrin daha eklenmesi planlanıyor. Bunlar Birkenhead, Blackpool, Bournemouth, Guildford, Newbury, Portsmouth, Plymouth, Reading, Southampton, Stoke-on-Trent, Warrington ve Wolverhampton olarak sıralanıyor. Böylelikle toplamda 19 şehirde servis sunulmuş olacak. Ayrıca Vodafone Almanya, İtalya ve İspanya’da da 5G dolaşım hizmeti verecek.

Vodafone 5G şebekesi için dört fakrlı telefonu satacak. Bunlardan ilki olan Xiaomi Mi Mix 3 5G gelecek hafta itibarıyla satışta olacak. Huawei Mate 20 X (5G) ve Samsung Galaxy S10 5G ise bu ay içinde ön siparişe sunulacak. Vodafone, Huawei’nin 5G destekli katlanabilir telefonu Huawei Mate X’i de bu yaz satışa sunacak. Ayrıca 5G Gigacube adlı 5G ev ağ yönlendiricisi de tüketicilere sunulacak. Bu cihazların ve ağ aygıtının fiyatları gelecek hafta duyurulacak. Bunlar 5G’nin hizmete başlayacağı 3 Temmuz’dan önce 4G şebekelerinde kullanılabilir olacak.

Türkiye’de 5G ne zaman faaliyete geçecek?

Mobil operatörler şu anda BTK’nın tahsis ettiği frekans bantlarında 5G testleri gerçekleştiriliyor. Henüz net bir tarih verilmese de, ülkemizde 5G şebekelerinin 2020 yılından itibaren kullanılabilir olacağı tahmin ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER