Teknoloji

VLC’ye Apple M1 işlemcili Mac bilgisayarlar için doğal destek

Açık kaynak kodlu ve donanımlı medya oynatıcısı VLC için en son güncelleme çıktı. Bu güncellemeyle birlikte Apple Silicon’lu Mac bilgisayarlar; yani Apple M1 işlemcili MacBook Pro, MacBook Air ve Mac mini için yerel destek getiriliyor. VLC 3.0.12 sürümüyle birlikte macOS’in en son versiyonu Big Sur’un yeni görsel tasarımıyla uyumlu birtakım düzenlemeler de getiriliyor.

Mac uygulamalarının M1 işlemcisiyle çalışması için yerel destek getiren uygulama güncellemelerine ihtiyacı yok. Çünkü Apple Silicon’lu Mac bilgisayarlarda bulunan Rosetta 2 dönüşüm katmanı, x86 işlemciler için derlenmiş yazılımların yeni Arm tabanlı donanımda da şaşırtıcı derecede iyi şekilde çalışmasını sağlıyor. Ancak VLC gibi, birçok insanın 4K veya 8K video dosyalarını oynatmak için kullandığı bir uygulama için performans ve verimlilik tarafında dikkate değer iyileştirmeler gelecektir.

9to5Mac sitesinin de belirttiği gibi, yeni VLC evrensel bir dosya sistemi içermiyor. Yani Arm için optimize edilmiş kod varsayılan olarak sunulmuyor. Öncelikle normal VLC uygulamasının 3.0.12 sürümüne güncellenmesi, daha sonra da Apple işlemcili Mac bilgisayarda optimize edilmiş versiyonu almak için 3.0.12.1 güncellemesinin yapılması gerekiyor.

VLC 3.0.12 versiyonu diğer platformlarda da VLC için birtakım küçük özellikler ve iyileştirmeler getiriyor. Bunların arasında daha iyi Blu-ray çalma desteği ve Windows’da Direct3D 11 kullanırken meydana gelen bazı çökmelerin çözülmesi yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER