EğlenceManşetler

VLC 3.0 ile Chromecast, HDR ve 8K destekleri geliyor

vlc 3.0Dünyanın en fazla kullanılan multimedya yazılımlarından bir tanesi olan VLC, iki yıl aradan sonra büyük bir güncelleme gördü. VLC 3.0, desteklenen VLC platformlarının hepsinde dağıtıma sunuldu. Güncellenen yazılımın yenilikleri arasında HDR video ve donanım kodlama desteği bulunuyor. Aynı zamanda Chromecast uyumluluğu da en büyük yeniliklerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. VLC 3.0’ı buradan indirebilirsiniz.

Güncelleme Android, Chrome OS, Android TV, Linux, macOS, iOS, Apple TV ve Windows platformları için yayınlandı. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Chromecast desteği şu an için sadece Android’de ve Chromebook’larda çalışıyor. Ayrıca henüz beta safhasında bulunuyor, bu nedenle yayın yaparken cihazın CPU ve pil performansı olumsuz yönde etkilenebilir.

VLC 3.0, kendisini tüm platformlarda standartlaştıran bazı perde arkası değişikliklere de imza atıyor. Tüm VLC 3.0 sürümleri, hangi platformda çalışırsa çalışsın, aynı çekirdek kodu paylaşıyor. Bu da eklenti geliştiricileri için işleri daha kolay hâle getiriyor, buna ek olarak eski cihazlarla uyumluluğu da garanti altına alıyor. VLC 3.0, Windows XP ile çalışan Windows makinelere; Gingerbread 2.3 ile çalışan Android cihazlara ve iOS 7 ile yüklü iOS cihazlara bile yüklenebiliyor.

Android ve Chromebook cihazlarında sunulan Chromecast desteği ise bu sürümün hiç şüphesiz en çok öne çıkan özelliklerinden bir tanesi. Aynı zamanda VLC’nin dikkate değer büyüklükteki kullanıcı kitlesini de heyecanlandırıyor. Chromecast desteğinin zorlu tarafı ise yerel medya dosyalarının Google’ın tercih ettiği formatla uyumlu hâle dönüştürülmesinin gerekli olması.

VLC Android geliştiricisi Geoffrey Métais, Chromecast’in yereldeki video dosyalarını çalmak için geliştirilmediğine dikkat çekiyor. Bir YouTube videosu izlerken, telefonun sadece bir uzaktan kumanda işlevi gördüğünü, Chromecast’in videoyu youtube.com üzerinden akıttığını örnek veriyor.

İşte işler bu noktada karmaşık hâle geliyor. Chromecast aralarında H.264’ün bulunduğu kısıtlı sayıda kodlayıcıyı destekliyor. Google, YouTube.com’da videoyu H.264 formatında sunuyor. Böylelikle içerik yayını da kolaylıkla gerçekleşiyor.

VLC ise birçok formatı destekliyor. Bu nedenle VLC’nin youtube.com gibi bir http sunucusu gibi davranması ve videoyu Chromecast uyumlu formatta sunması gerekiyor. Bu da gerçek zamanlı dönüştürmeyi gerektiriyor. Android telefonları bilgisayarlara göre daha güçsüz olduğu için, bu çevirme işlemi işlemciyi yorabiliyor, pile olumsuz etkisi olabiliyor.

VLC 3.0 sürümünün tüm yenilikleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Tüm platformlarda, H.264 ve H.265 kod çözücülerinin HD ve UHD’lerinde, küçük CPU tüketimiyle 4K ve 8K kod çözme işlemlerine izin veren donanım kod çözmeyi destekler.
  • Özelleştirilebilir HRTF ile 360 ??derecelik video ve 3B sesi, sırayla Ambisonics’e kadar destekler.
  • Doğrudan HDR’yi (Windows 10’da) ve HDR ton eşleştirmeyi (diğer işletim sistemlerinde) destekler.
  • HD Audio codec bileşenleri için geçiş sağlar ve böylece harici HiFi dekoderler en iyi sesi sağlayabilir.
  • Kullanıcıların SMB, FTP, SFTP, NFS ve benzeri yerel ağ sürücülerine göz atmasına izin verir.
  • Chromecast tarafından desteklenmeyen, örneğin DVD’ler gibi, Chromecast keşiflerini ve akışını (yalnızca sesli olanlar dahil) destekler.
  • Doğu-Asya dilleri de dahil olmak üzere birden çok dil ve yazı tipi için ComplexTextLayout ve yazı tipi geri dönüşümü destekleyen yeni bir altyazı oluşturma motoru ekler.
  • Windows 10’da HiDPI’yi, macOS için yeni API’leri desteklemek için kullanıcı arayüzünü günceller vb.
  • WebVTT, TTML, HQX, CEA-708, Cineform ve çok daha fazlasını içeren çok sayıda yeni format ve codec desteğini ekler.
  • AV1’e hem çözme hem de kodlama için destek hazırlar.
    Şifre çözme işleminin VLC dışında gerçekleştirilmesi gerekmesine rağmen, Java menüleri (BD-J) ile Bluray’ı destekler.
  • Linux üzerinde Wayland için deney desteğini hazırlar ve varsayılan olarak Linux’ta OpenGL’e geçiş yapar (şimdilik Qt5).
    Oreo desteği ve çalma listelerinin yanı sıra Samsung’un Android cihazları ve diğer klavye odaklı cihazlar için DeX’i de destekler.
  • iOS’te performansı ve pil ömrünü artırır.
İLGİLİ HABERLER