Teknoloji

Vladimir Putin Roscosmos’u devlet kontrolünde bir şirkete dönüştürüyor

vladimir putin roscosmos

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin Roscosmos isimli federal uzay dairesini feshederek devlet kontrolündeki bir şirkete dönüştürüyor. Konuya ilişkin duyuru Kremlin tarafından yapıldı. Yeni dönemde Roscosmos, devlet tarafından desteklenen bir federal daire olmaktan çıkacak ve yönetimi devlet eliyle gerçekleştirilen ve kısmen devlet desteği alan bir şirket halini alacak. Böylelikle Roscosmos’a uzay hedeflerine ulaşması için daha geniş bir hareket alanı sağlanırken, diğer özel uzay uçuşu şirketlerinin yaptığı gibi ticari anlaşmalara girmeleri de mümkün olacak. Dairenin hakkındaki yolsuzluk ve mali skandal iddialarına son verilmesi isteğinin de kararda rol oynadığı düşünülüyor.

Putin’in kararnameyi imzalamasıyla birlikte resmiyet kazanan federal yasa, 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girecek. Dairenin faaliyetleriyle ilgili tüm bilgiler yeni şirkete aktarılacak. Bu süreçte Roscosmos’un gücünde ve işlevinde bir değişiklik yaşanmayacak. Ancak bu süreçte kurum bünyesinde gerçekleştirilecek “yeniden yapılanma” sebebiyle bazı çalışanlarla yollar ayrılacak.

Roscosmos’un feshi konusundaki karar, 2015’in ilk ayında alınmıştı. Yıllardır yolsuzluk iddiaları ve finansal skandallarla boğuşan kurumun feshi, yaşananların geride bırakılması için en etkin yol olarak değerlendirilmişti.

Maddi sıkıntılar Rusya’nın yeni fırlatma merkezi Vostochny Cosmodrome’un inşaatının sürekli olarak ertelenmesine neden olmuş, 2014 yılında kurumun finansal ihlallerinin bedelinin 1.8 milyar dolara çıktığı belirtilmişti. Yeniden yapılanma çalışmalarının 2029’da Ay’ın yüzeyine ayak basmayı hedefleyen Roscosmos’a nasıl bir etkide bulunacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER