Manşetler

Vivo V9 da çentikli ekrana sahip Android telefonları arasına katıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Vivo en yeni amiral gemisi akıllı telefonu V9’un duyurusunu gerçekleştirdi. Vivo V9’un da ekranında, hiç de şaşırtıcı olmayacak biçimde çentik bulunuyor. 6.3 inç, 2280 x 1080 piksel çözünürlüklü LCD ekran 19:9 görüntü oranını sunuyor. Vivo, çentik sayesinde ekran-gövde oranının yüzde 90’a çıkarılabildiğine dikkat çekiyor.

V9’un teknik özellikler listesi epey standart ve sıradan görünüyor. Snapdragon 626 işlemci, 4 GB RAM, 3260 mAh kapasiteli pil, 64 GB dahili hafıza, microSD kart yuvası, microUSB portu, kulaklık jakı gibi unsurları görüyoruz. Telefon Android 8.1 Oreo ile yüklü geliyor, üstünde ise Vivo’nun Funtouch OS 4.0 kullanıcı arayüzünü görüyoruz.

Kamera sisteminde ise 16 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı ana sensör ve ona eşlik eden, derinlik algılaması ve bulanık arka planlı fotoğraflar için kullanılan 5 megapiksel çözünürlüklü ikinci sensör bulunuyor. Vivo, iyi ve yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflarını da boş geçmiyor. Bunun için 24 megapiksel, f/2.0 ön kamera sunuyor.

Vivo, selfie fotoğraflar için yüksek çözünürlüğü yapay zekâ ile destekliyor. AI Face Beauty adını taşıyan yapay zekâ destekli yüz güzelliği özelliği, otomatik öğrenmeden yararlanarak kullanıcıların yaş, cinsiyet, ten rengi ve doku gibi bilgilerini saptıyor ve Vivo’nun deyimiyle, “esas güzelliklerini ortaya çıkarıyor”. Ayrıca selfie aydınlatma modu da bulunuyor. Bu özellik Apple’ın iPhone X ve 8’de sunduğu portre ışığı moduna benziyor. Ancak Vivo bu özelliği tek bir kamerayla yapmayı tercih ediyor.

Öte yandan Vivo, yapay zekânın telefonun performansını artıracağına da dikkat çekiyor. Bunun için AI Smart Engine adı verilen bir özellik sunuluyor. Bu özellik depolama alanı yönetimi ve uygulama başlatma gibi unsurları kullanıcının alışkanlıklarına ve davranışlarına göre düzenliyor.

Bunlara ek olarak, yapay zekâ yüzle ekran kilidini açmak için de kullanılıyor. “AI Face Access”, yüzle kilit açma özelliğinin doğruluğunu artırırken, “AI Attention Sensing” özelliği de kullanıcının ekrana bakıp bakmadığını anlıyor ve buna göre bildirimlerin sıklığını düzenliyor. Aslında bu özellikler eskiden beri mevcut, ancak hiçbirisi şimdiye kadar “yapay zekâ” ile birlikte adlandırılmıyordu. Ancak artık 2018 yılındayız ve “AI” kavramı fazlasıyla popüler durumda bulunuyor.

Vivo V9’un yanında Çin’de de Vivo X21 tanıtıldı

V9, Vivo’nun Hindistan pazarında ve diğer ülkelerde rekabet edeceği amiral gemisi telefonu olacak. Öte yandan şirket, bu hafta içinde Çin’de de benzer bir telefonun duyurusunu gerçekleştirdi. Vivo X21 de V9 ile aynı tasarımı barındırıyor. Ancak Snapdragon 660 işlemci, 12 megapiksel ön ve arka kameralar ve OLED ekran ile geliyor. X21’de ekran içi parmak izi tarayıcısı da bulunuyor. Bu birim, daha önceki iş ortağı Synaptics yerine Çinli şirket Goodix tarafından sağlanıyor.

Vivo V9 başlangıçta altın ve siyah renk seçenekleriyle sunulacak. Fiyat bilgisi ise henüz kesinlik kazanmadı.

İLGİLİ HABERLER