Teknoloji

Vivo ve Honor geniş ekranlı katlanabilir telefon hazırlığında

vivo y19s

Huawei’nin kısa süre önce tanıttığı geniş form faktörlü katlanabilir telefonu Pura X Max sonrasında benzer cihazlara yönelik iddialar artmaya başladı. Samsung’un da bu yıl temmuz ayında düzenlemesi beklenen Galaxy Unpacked etkinliğinde Galaxy Z Fold 8 ve Z Flip 8 modellerinin yanında benzer yapıda bir cihaz gösterebileceği konuşuluyor. Bunun yanında Apple’ın ilk katlanabilir iPhone modeli üzerinde çalıştığı ve “iPhone Ultra” adıyla anılabilecek bu cihazın eylül ayında tanıtılabileceği yönünde çeşitli söylentiler bulunuyor. Son gelen bilgiler ise Vivo ve Honor’un da geniş ekranlı katlanabilir telefon segmentine yöneldiğini gösteriyor.

Çinli kaynaklardan gelen yeni sızıntılara göre Vivo’nun geliştirme aşamasındaki Vivo X Fold 6 modeli özellikle ekran kat izi konusunda dikkat çekici iyileştirmeler sunabilir. Smart Pikachu adlı duyum kaynağına göre şirket, önceki nesillere kıyasla katlanma izini belirgin biçimde azaltmayı hedefliyor. Katlanabilir telefon kullanıcılarının uzun süredir eleştirdiği ekran kıvrımı sorunu birçok üretici için teknik açıdan çözülmesi gereken başlıca konular arasında yer alıyor. Vivo’nun yeni modelde bu konuya daha fazla odaklandığı ifade ediliyor. Buna ek olarak büyük ekranlı katlanabilir telefon tercih eden kullanıcıların X Fold 6 modelini yakından takip etmesi gerektiği belirtiliyor.

Sızıntıda dikkat çeken bir başka detay ise Vivo’nun ürün stratejisiyle ilgili oldu. İddialara göre şirket, gelecekteki katlanabilir telefon serisini daha geniş “kitap tarzı” tasarımlara kaydırmayı planlıyor. Günümüzde birçok katlanabilir model uzun ve dar ekran yapısını korurken, daha geniş ekranlı cihazlar tablet kullanımına yakın bir deneyim sunabiliyor. Özellikle çoklu görev kullanımı, belge düzenleme ve medya tüketimi gibi alanlarda geniş ekran oranının avantaj sağladığı değerlendiriliyor. Ne var ki Vivo’nun bu tasarımı bu yıl içerisinde kullanıma sunup sunmayacağı konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Honor’un geniş katlanabilir modeli 2027 yılında gelebilir

Bir diğer dikkat çekici iddia ise Honor cephesinden geldi. Guan Tongxue GiM isimli duyum kaynağına göre Honor uzun süredir geniş form faktörlü bir katlanabilir telefon üzerinde çalışıyor. Paylaşılan görsel cihazın olası tasarımını da ortaya koyuyor. Görselde arka bölümde üçlü kamera sistemi ve ek bir yardımcı ekran yer aldığı görülüyor. Bunun yanında cihazın yatay kullanımda daha geniş bir görüntüleme alanı sunduğu anlaşılıyor.

Honor’un üzerinde çalıştığı belirtilen modelin açıldığında küçük bir tablet deneyimine yakın kullanım sunabileceği ifade ediliyor. Özellikle Android ekosisteminde büyük ekran optimizasyonlarının son yıllarda gelişmesi, bu tarz cihazların kullanım alanını genişletmiş durumda. Google’ın Android tarafında katlanabilir cihazlara yönelik yaptığı yazılım geliştirmeleri de üreticilerin farklı form faktörlerine yönelmesini kolaylaştırıyor. Buna rağmen cihazın teknik özellikleriyle ilgili henüz herhangi bir bilgi paylaşılmış değil.

Cihazın tanıtım tarihi konusunda da kısa vadeli bir beklenti bulunmuyor. Ortaya çıkan bilgilere göre Honor’un geniş ekranlı katlanabilir modelinin 2027 yılının ilk çeyreğinden önce tanıtılması beklenmiyor. Katlanabilir telefon pazarındaki rekabetin önümüzdeki dönemde yalnızca incelik ve dayanıklılık üzerinden değil, ekran oranı ve kullanım deneyimi üzerinden de şekillenebileceği görülüyor. Vivo, Honor, Samsung, Huawei ve Apple gibi markaların farklı tasarım anlayışlarıyla bu alanda yeni seçenekler sunması bekleniyor.

Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle
📡 Teknoblog'u takip et Teknoloji gündemini kaçırmamak için 📰 Google Haberler'e ekle, 💬 WhatsApp kanalımıza katıl, ▶ YouTube'a abone ol, 📷 Instagram'da ve 𝕏 X'te bizi takip et.