Manşetler

Vivo Apex 2019 ile geleceğin akıllı telefonuna bir bakış atıyoruz – Video

vivo apex 2019

Çinli şirketler son yıllarda mobil teknoloji dünyasının öncüleri konumuna gelmiş durumdalar. Bir zamanlar Batılı şirketlerin ürünlerinin, özellikle de iPhone’un kopyalarının yapılmasıyla bildiğimiz Çin, şimdi yenilikçi teknolojilerin ve tasarımların ilk çıktığı yerlerden biri hâline geldi. Geleceğe dair ilgi çekici konseptler Meizu, Vivo, Xiaomi, Oppo gibi yurt dışında da bilinirliği artan şirketlerden geliyor. Üstelik bunların en önemli noktaları, yakın gelecekte son kullanıcılarla buluşma ihtimallerinin yüksek olması. Vivo Apex 2019 konsept telefonunu da bunlara son örnek olarak nitelendirebiliriz.

Vivo Apex 2019, konsept niteliğinde bir akıllı telefon. Telefonun sahip olmadıkları listesi etkileyici biçimde uzun. Neredeyse yok denebilecek ekran çerçevesinin yanı sıra, Vivo Apex 2019’da şarj giriş, ahize hoparlörü, hoparlör ızgaraları veya bir başka açıklık, bağlantı noktası veya benzeri bir unsur bulunmuyor. Bu açıdan Meizu Zero konseptini hatırlatıyor.

Apex 2019’da her tarafı camla kaplı yekpare gövde tasarımı tercih edilmiş. Telefonun ön ve arka yüzü kenarları saran çerçeveyle kesintisiz şekilde buluşuyor. Telefonun arkasında kamera çıkıntısı bile yok, arka taraf tamamen düz. Açılır selfie kamerası da çoğu zaman gizli tutuluyor, sadece ihtiyaç duyulduğunda telefonun tepesinden beliriyor.

Tasarım kadar içeride barındırılan teknolojiler de dikkat çekici görünüyor. Vivo Apex 2019’un barındırdığı en yenilikçi teknolojiler arasında tam ekran parmak izi okuyucu, ekrana yerleştirilmiş hoparlör ve kablosuz manyetik şarj bulunuyor.

Tam ekran parmak izi okuyucu

Ekran içi parmak izi okuyucularının henüz çok fazla yerleştiğini söyleyemeyiz. Ancak Vivo daha şimdiden bir sonraki adımı atmaya hazırlanıyor. Başlangıçta ekran içi parmak izi kimlik doğrulama sadece küçük bir alanla sınırlıydı ve bu alan gerçekten küçüktü. Doğal olarak b da kullanımda birtakım problemler getiriyordu. Ayrıca doğru noktaya biraz basınç da uygulamak şarttı. Düz ekran yüzeyinde parmak izi okuyucu alanını ekrana bakmadan bulmak imkansız gibi bir şeydi.

Geleneksel parmak izi okuyucuları gövdeden farklı yüzeyleri ve kenarlarını ayırt eden çerçeveleri sayesinde el yordamıyla rahatlıkla bulunuyor. Halbuki ekran içi parmak izi okuyucularında böyle bir imkan söz konusu değil.

Vivo, ekranın her noktasını ekran kilidini açmaya izin vererek bu problemin üstesinden geliyor. Telefonun kilidini açmayı kolaylaştırmak adına, “Parmakizi Işığı” olarak adlandırılan bir özellik de eklenmiş. Böylelikle ekranın dokunacağınız bölümü aydınlanıyor.

Ekran içi hoparlör ve kablosuz manyetik şarj

Vivo Apex 2019’un yekpare tasarımlı gövdesi, herhangi bir yerinde delik ya da açıklık barındırmıyor. Dolayısıyla güç girişi de yok. Bunun yerine arkada MagPort adı verilen küçük bir manyetik konnektör bulunuyor. Bu hem kablosuz şarja hem de veri transferine izin veriyor. Aynı zamanda portsuz bir cihazı şarj olurken kullanamama gibi bir durumu da ortadan kaldırıyor. Kablosuz şarj aksesuarı günümüzde kullanılan aksesuarlara göre çok küçük olduğu için, arkada takılı olduğu durumda bile telefonu ele alıp kullanmak mümkün oluyor. Telefonun pili dolarken bile rahatlıkla tutup kullanımınızı sürdürebilirsiniz.

Hoparlör konusu da akla gelen ilk sorulardan bir tanesidir. Eğer hoparlör ızgarası yoksa, ses nasıl çıkacak? Vivo Apex 2019, bu soruya cevabı hoparlörü ekrana yerleştirerek veriyor. Body SoundCasting adı verilen teknolojinin yardımıyla telefonun sesi ekranı titreştirerek dışa yayıyor. Bu, önümüzdeki aylarda daha sık göreceğimiz bir teknoloji olabilir. Çünkü Samsung, LG ve diğer şirketler de bu konsepti kendi cihazlarında uygulamak için çalışıyor.

5G desteği, 12 GB RAM, Snapdragon 855

Teknoloji açısından getirdiği yeniliklere ek olarak, Vivo Apex 2019 kendisine yakışır biçimde yüksek performans sunacak bir telefon olarak tasarlandı. Vivo’nun ilk 5G telefonu olması düşünülen bu telefonda Snapdragon 855 CPU çalışacak. 12 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza da öngörülen diğer özellikler arasında bulunuyor.

Merak uyandıran bir diğer konu da pil ömrü olacaktır. Ancak Vivo bu konu hakkında herhangi bir söz söylemedi. Telefonun teknik özelliklerini düşündüğümüzde, bunun iyi seviyede olmasını bekliyoruz. Vivo bu yıl MWC’ye katılıyor ve Apex 2019 da sergilenecek. Eğer fırsatını bulursak bu konsept telefonu daha yakından inceleyip izlenimlerimizi aktaracağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER