Teknoloji

Vivo’dan Face ID’ye meydan okuyan yüz tarama teknolojisi

vivo 3d face id

vivo 3d face idBu ayın başlarında duyurduğu Vivo Nex ile çerçevesiz ekrana sahip telefonlarda çıtayı biraz daha yükselten Çinli telefon üreticisi Vivo, yeni bir teknolojinin duyurusunu gerçekleştirdi.

Şirketin üç boyutlu derinlik algılama sistemi, 300 bin sensör noktasıyla, iPhone X’da yer alan Face ID sistemine göre 10 kat daha fazla miktarda sensörü bünyesinde barındırıyor. Vivo’nun bu yeni teknolojisi, telefonun önüne, selfie kameraların yanına yerleştiriliyor. Bir ışık sinyali kullanıcının yüzüne doğru gönderiliyor ve ışığın sensöre yansıma zamanına bakılarak bir havada kalma süresi (TOF – time of flight) hesaplanıyor. Vivo, telefondan üç metreye kadar uzaklıkta üç boyutlu haritalandırmanın yapılabildiğini söylüyor.

Bu tür teknoloji genel olarak “yapılandırılmış ışık” olarak nitelendiriliyor. Oppo ve diğer bazı üreticiler de bu yıl çıkardıkları telefonlarda benzer teknolojileri kullanmayı değerlendirmişti. Ancak bu, ek yatırım ve karmaşıklık getirdiği için hiçbirisi karar aşamasına gelememişti. Vivo, TOF 3D sensörünü bu hafta içinde Şangay’da düzenlenen MWC etkinliğinde gösteriyor. Bu, şirketin Apple’ın Face ID’sine meydan okuyacak teknolojiyi çıkaracak ilk Android cihaz üreticisi olacağını gösteriyor.

Vivo’nun kıdemli yöneticilerinden Alex Feng, TOF 3D algılama teknolojisinin yapay zekâ ile birleştirilmesi sayesinde, daha iyi bir gelecek için yeni imkanların arayışında olacaklarını dile getiriyor. Vivo’nun değerlendirdiği fikirlerden bir tanesi de bir kişinin vücudunun tümünün taranması ve daha sonra bu bilginin yapay zekâ tabanlı güzelleştirme sistemine gönderilmesi. Böylelikle telefon sahibinin akıllı biçimde güzelleştirilmesi mümkün hâle gelecektir. Diğer bir kullanım yöntemi de, elde edilen tüm gövde taramalarının giysilerin sanal ortamda denenmesi şeklinde olacaktır.

Daha yüksek kesinliğe sahip biyometrik kimlik doğrulama ve selfie fotoğraflar için daha iyi portre modunun yanı sıra, Vivo’nun yeni sensörü hareket ve mimik algılamaları için de kullanılabilir. Üç metreye kadar çalıştığı belirtilen derinlik algılama yeteneği sayesinde bu sistem artırılmış gerçeklik uygulamalarına ya da mobilya veya diğer nesnelerin tanınmasına kapı açabilir.

Vivo, bu yeni teknolojinin bir akıllı telefonunda ne zaman karşımıza çıkacağı noktasındaysa kesin bir bilgi vermiyor.

İLGİLİ HABERLER