Manşetler

Vivaldi internet tarayıcısının Android sürümü beta olarak çıktı

vivaldi android

Vivaldi, Android cihazlara özel tam özellikli yeni internet tarayıcısının beta sürümünü duyurdu. Şirketin belirttiğine göre, mobil internet alanında önemli bir adım olan bu yeni tarayıcı, kullanıcıların Web’deki günlük etkileşimlerini kolayca değiştirebilmelerini sağlayan Vivaldi’nin masaüstü deneyiminin bir devamı olma özelliğini taşıyor.

Vivaldi misyonunu; kullanıcılara gizliliklerine saygı göstererek işlerini yapmalarını sağlayan bir tarayıcı sunmak olarak açıklıyor. Piyasada bulunan en özelleştirilebilir tarayıcı olduğunu, ancak insanların nasıl kullanmayı seçtiğini izlemediğini belirtiyor. Mobil internet tarayıcısı da aynı anlayışla geliştirildi.

Vivaldi Android internet tarayıcısı Android 5.0 veya üstü sürümle çalışan cihazlarda kullanılabilecek. Kullanıcılar Android cihazlarında güç, güvenlik ve stil ile web’de gezinti imkanına kavuşacaklar.

“Mobil cihazınızda seçtiğiniz tarayıcı, günlük işlemlerde etkili olmak için giderek daha fazla çeviklik gerektiriyor. Vivaldi bu zorluğa yükseldi.” diyor Vivaldi CEO’su Jon von Tetzchner. “İnsanların telefonları kullanma yöntemleri gelişmeye devam ettikçe, mobil cihazlarınıza mümkün olan en iyi tarama deneyimini getirerek sürekli yenilikler yapmak için çaba göstereceğiz.”

Vivaldi Android sürümünün başlıca özellikleri

Vivaldi, kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarından yola çıkarak tasarım konseptlerini platformlar arasında koruyor ve kullanım kolaylığı üzerinde duruyor. Android’deki Vivaldi, masaüstü sürümünün tamamlayıcısı niteliğini taşıyor. Vivaldi’nin kendine özgü görünümü ve hissi ile tanıdık yerleşik araçlara (Paneller, Hızlı Aramalar, Notlar ve Yakalama dahil) sahip. Üstelik kullanıcılara kullanım deneyimlerini ve tarama verilerini her yere götürmenin güvenli bir yolunu sunuyor.

Masaüstü sürümünde olduğu gibi, kullanıcılar Android’de Vivaldi’yi başlattıklarında, Hızlı Aramalara başlıyorlar, en sevdikleri siteler diledikleri gibi düzenleniyor. Tarayıcının sol alt köşesinde, kullanıcılar Paneller, Yer İmleri, Geçmiş, Notlar ve İndirilenler gibi kullanışlı araçlara erişmenin hızlı bir yolunu buluyor. Sağda, sekme değiştirici, kullanıcıların yakın zamanda kapatılan sekmeleri almak için çöp kutusuna ek olarak düzenli, özel ve senkronize sekmelere erişmelerini sağlıyor.

Adres Çubuğu, kullanıcıların takma adları kullanarak yüklü arama motorlarını ile arama yapmasına veya anında yer imi bulmasına izin veriyor. Kullanımı kolay dikey ve yatay kaydırma gezinme özelliği, işlerin akmasını sağlamak için Hızlı Aramalar, Paneller ve Sekme Değiştirici arasında paylaşılıyor. Koyu ve açık renk düzeni desteği de Vivaldi Android tarayıcısının dikkate değer özellikleri arasında yer alıyor.

Vivaldi’nin not alma aracı da Android sürümünde

Vivaldi’nin Notlar aracı, hızlı bir şekilde kontrol listeleri eklemek, gündem maddeleri eklemek veya uygulamaları değiştirmeden bir araştırma projesini kolaylaştırmaya yarıyor. Kullanıcılar Notlar’ı tüm aygıtlar arasında güvenli bir şekilde senkronize edebiliyor.

Hızlı Aramalar ise sık kullanılan sitelere hızlı erişim sağlıyor. Ayrıca yeni bir sekme sayfasında hangi yer imlerinin gösterilmesi gerektiğini istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Kullanıcılar farklı görevler veya kategoriler için birden fazla Hızlı Arama oluşturabilir ve yer işaretlerini klasörler halinde gruplayabilir ve yönetebilir. Yer İşareti Yöneticisi ise, kullanıcıların Adres Çubuğu’ndan aranabilen web sitelerine açıklamalar ve takma adlar eklemelerine ve düzenlemelerine olanak tanıyor.

Vivaldi de masaüstünde olduğu gibi mobilde de sekmelerin düzenli kalmasını sağlıyor. Bir sekmenin kopyasını oluşturmak için bir URL’yi kopyalamak / yapıştırmak yerine, menüden Klonla sekmesini seçerek geçerli sekmenin bir kopyasını oluşturun. Vivaldi’nin sekme değiştiricisi, sekmeleri bulma ve yönetmeyi de kolaylaştırıyor. Hızlı bir kaydırma ile açık bir sekme, özel sekme, son kapatılan bir sekme veya hatta başka bir aygıtta açık olan bir sekme bulabilirsiniz.

Vivaldi’deki bir diğer benzersiz özellik olarak da arama motorlarını, takma adlarını kullanarak Adres Çubuğundakini anında değiştirebilmek gösteriliyor. Önceden yüklenmiş arama motorlarının her biri, adının ilk harfini takma ad olarak kullanıyor. Kullanıcılar bu takma adı Adres Çubuğuna yazabilir (örneğin DuckDuckGo için ‘d’ veya Ecosia için ‘e’) ve ardından bu motoru seçmek için bir boşluk bırakabilir.

Vivaldi gizliliğin bir öncelik olduğunun altını çiziyor. Kullanıcıların ziyaret ettiği web siteleri, çerezler, geçici dosyalar, özel bir sekmede gezinirken cihaza kaydedilmiyor. Örneğin, bir kullanıcı göz atması için cep telefonunu bir arkadaşına ödünç verirse, arkadaşı özel bir sekmede hesabını kontrol ederken, ana pencerede oturum açabilir.

Kullanıcılar, tarama verilerini diğer cihazlarda Vivaldi ve Android’de Vivaldi yüklemeleri arasında senkronize edebilir.

Farklı Vivaldi versiyonları arasında senkronizasyon da Android sürümünde mevcut. Yer imleri ve Hızlı Aramalar, kaydedilmiş şifreler ve otomatik doldurma bilgileri, Geçmiş (yalnızca yazılı URL’lerle) ve Notlar, masaüstündeki Vivaldi ile eşzamanlanıyor. Böylelikle Android cihazınızdaki gezintinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Veri güvenliğinin Vivaldi için son derece önemli olduğunun altı çiziliyor. Vivaldi’nin belirttiğine göre, senkronize edilmiş tüm veriler uçtan uca veri şifrelemeyle korunuyor ve Vivaldi ile asla paylaşılmıyor. Kullanıcı verilerini güvende tutmak için hiçbir üçüncü taraf sunucu kullanılmıyor; sadece Vivaldi sunucuları iş görüyor.

Kullanıcılar, herhangi bir web sitesinin ekran görüntüsünü veya ekranın seçimini Vivaldi Android sürümü ile kolaylıkla alma imkanına sahip oluyor. Ama sadece ekran görüntüsü almaktan daha fazlasının var olduğu belirtiliyor. Kullanıcılar, ayrıntılı bilgileri kaydetmek ve paylaşmak zorunda olduklarında özellikle kullanışlı olan tüm web sayfasının ekran görüntülerini alabilirler.

Okuyucu Görünümü ise, Erişilebilirlik seçenekleri altındaki Ayarlar’da etkinleştirilebiliyor. Etkinleştirildiğinde, kullanıcılar telefonlarındaki haberleri ve çevrimiçi makaleleri dikkat dağıtmadan okuyabilirler.

Vivaldi Android sürümünü indirin

Vivaldi’nin beta sürümünü denemek için Vivaldi Beta’yı Google Play’de indirin. Vivaldi sürüm 5 ve üstü çalışan Android cihazlarını desteklemektedir. Vivaldi Android sürümü şu anda sadece akıllı telefonlarda çalışıyor. Tablet versiyonu üzerinde çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER