Teknoloji

Tayland merkezli şirket bitik pillerle akıllı telefonlara hayat veriyor (videolu)

Akıllı telefonlar gelişiyor, hayatımızda daha fazla yer ediyor. Ne var ki, pil ömrü giderek daha fazla problem teşkil etmeye devam ediyor. Pil teknolojisinin işlemci ve ekran teknolojileriyle aynı hızda gelişmemesi nedeniyle akıllı telefonların şarjı daha çabuk boşalıyor, gün içinde telefonlarımızı veya diğer mobil cihazlarımızı yeniden şarj etme ihtiyacı duyuyoruz.

vitamilk-bitik-pil-300913

Neyse ki, şarj ihtiyacını karşılayacak pil dolum noktalarını giderek daha fazla yerde görmeye başlıyoruz. Bu noktalar genellikle elektrik şebekesine bağlı oluyor. Ancak Tayland merkezli soya sütü şirketi Vitamilk çok ilginç bir projeye imza atmış ve akıllı telefon sahiplerine ilginç bir şarj çözümü sunmuş.

“Ölü Piller için Ölü Piller” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz proje kapsamında kullanılmış piller akıllı telefonlar için ek güç kaynağına dönüştürülüyor. Uzaktan kumanda, radyo, vb. cihazlarda kullandığımız kalem piller, içinde kullanıldıkları cihazlar işlev görmemeye başlayınca yenisiyle değiştiriliyor. Halbuki bu pillerin içinde ortalama 400 mAh kapasitelik güç bulunduğu ve bunun da bir akıllı telefonu şarj etmek için yeterli olduğu söyleniyor. Bu fikirden yola çıkan Vitamilk yeni bir şarj istasyonu geliştirmiş.

Şu an için tek bir tane bulunan bu şarj istasyonuna 1500 adet bitik pil yerleştiriliyor ve bunların ürettiği güçle toplam 140 akıllı telefon şarj edilebiliyor. Belki Vitamilk bu projeyi bir tanıtım kampanyası olarak düşündü, ancak gelecekte dünya üzerinde daha fazla noktada bu fikir hayata geçirilebilir, böylelikle piller geri dönüşüme uğramadan önce son bir adım olarak içlerinde kalan güçle akıllı telefonlara hayat vermek için kullanılabilir.

Vitamilk’in yenilikçi şarj istasyonunu daha yakından tanımak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

İlgili >> YouTube

İLGİLİ HABERLER