Manşetler

Virüslerle dolu milyon dolarlık dizüstü bilgisayar açık artırmada

persistence of chaos

Dünyanın en büyük sanat eserlerinden bazıları özenle hazırlanmış hikâyeleri veya karmaşık tarihleriyle bilinir. Ancak bunların çok azı onlara sahip olanlar için tehlikelidir. “Kaosun Sürekliliği” adını taşıyan eser bir istisna oluşturabilir.

İnternet sanatçısı Guo O Dong tarafından yaratılan bu sanat eseri, dünyanın en tehlikeli zararlı yazılımlarını oluşturan sıradan bir dizüstü bilgisayar. Eğer bu bilgisayarı Wi-Fi şebekenize bağlamaz ya da USB bellek aygıtı takmazsanız da tamamen güvenli durumda.

Eserin yaratıcısı olan Guo O Dong, The Verge sitesine verdiği demeçte, bu dizüstü bilgisayarı oluşturmaktaki amacının dijital dünyanın ortaya çıkardığı soyut tehlikeleri fiziksel dünyaya taşımak olduğunu kaydetti.

Guo, “Bilgisayarlarda meydana gelen şeylerin bizi gerçekten etkilememesi gibi bir fanteziye sahibiz, ama bu çok saçma.” dedi. “Elektrik şebekelerini veya kamu altyapısını etkileyen silah niteliğindeki virüsler doğrudan zarar verebilir.”

10.2 inç ekranlı Samsung NC10-14GB modelinin kullanıldığı eserde yol açtıkları ekonomik zararın şiddetine bağlı olarak seçilmiş altı adet virüs bulunuyor. Bunların arasında 2000’den kalma ve e-posta iletilerine eklenen aşk mektubu gibi görünen ILOVEYOU virüsü de var. Aynı zamanda 2017’de dünya çapında yayılan, hastaneler ve fabrikalardaki bilgisayarların kapanmasına neden olan ve arkasında Kuzey Kore’nin olduğu iddia edilen fidye yazılımı WannaCry da bulunuyor.

Guo, WannaCry’ın dijital saldırılan fiziksel sonuçlara neden olduğuna mükemmel bir örnek olduğunu söylüyor. “WannaCry, İngiliz Ulusal Sağlık Servisi’ne 100 milyon dolara eşdeğer zarara neden oldu ve on binlerce doktorun randevularının iptal edilmesine yol açtı” diyor. “Bunun ciddi bir şekilde insani zarara yol açtığını söylemek doğru olmaz, yine de hastaya etkilerinin tam olarak ne seviyede olduğunu belirlemek zor olabilir.”

www.twitch.tv’de PersistenceChaos’den canlı video izleyin

Virüslerle dolu sanat eseri siber güvenlik şirketi DeepInstinct tarafından hazırlandı. Şu anda internette açık artırma üzerinden sunuluyor. Dizüstü bilgisayar açık durumda ve ekranı canlı olarak yayınlanıyor. Bu sayede yanlış bir hareket yapmadığından emin olabilir ve fiyat etiketindeki yükselişi de takip edebilirsiniz. Açık artırma haberi hazırladığımız sırada 1 milyon 200 bin Amerikan dolarını aşmıştı. Bu, virüslerle dolu bir dizüstü bilgisayar için çok aşırı bir ücret görünebilir. Ancak Guo, bu sanat eserinin tarihi tehditlerle dolu bir kaynak olduğunu söylüyor.

İLGİLİ HABERLER