Manşetler

Virtual Surgery Pro iOS Uygulama İncelemesi

Doktorluk ile ilgili birçok şeyi arka arkaya sıralamak mümkün. Öncelikle son derece kutsal bir meslek. Aynı zamanda birçok kişinin de hayallerindeki meslek. Sayılabilecek tüm olumlu şeylerin yanında insan sağlığı ile ilgili bir meslek olduğu için son derece yüksek bir sorumluluk isteyen bir meslek olduğu da kesin. Özellikle de konu ameliyatlara gelince bu sorumluluğun fazlasıyla arttığı rahatlıkla söylenebilir. Günümüzde birçok olgu gibi, artık ameliyatların da bir mobil simülasyonunu bulmak mümkün. Virtual Surgery Pro ile bir diz ameliyatında izlenmesi gereken adımları tamamiyle öğrenmek, işin cerrahi kısmına sanal da olsa katkıda bulunmak ve doktorluk arzusunu nispeten de olsa tatmin etmek mümkün.

Virtual Surgery Pro’da en azından şimdilik sadece diz ameliyatı gerçekleştirilebiliyor. Bütün bu sanal ameliyat süreci boyunca ”Hoca” olarak tanımlayabileceğimiz bir doktor oyuncuya yardımcı olarak, sürecin tamamı ve adımlarına ilişkin bilgiler veriyor. Sürecin başlangıcında hastaya ilişkin yaş, cinsiyet ve sağlık durumu gibi bilgiler veriliyor. Bu süre zarfında hastanın anestezi işlemleri tamamlanırken, oyuncuya da bazı tıbbi sorular yönetiliyor. Bu soruların yanıtını bilememek olumsuz bir sonuca yol açmıyor. Soruların sadece bilgilendirme amacı ile sorulduğunu belirtmek gerek.

Anestezi işleminin tamamlanmasının ardından sıra oyuncunun ameliyathanedeki yerini almasına geliyor. İlk etapta ameliyat bölgesi ve açılacak yerler kalem ile çiziliyor. Ardından bacağı enfeksiyonlara karşı korumak için dezenfektasyon işlemi gerçekleştiriliyor ve ameliyat bölgesi dışında bacak sargıya alınıyor. Bu işlemin tamalanmasının ardından işin cerrahi ve zorlu kısmı başlıyor. Bu süreç içinde oldukça çok sayıda açma, kesme, törpüleme ve delme işlemine şahit olmak mümkün. Bu bölümde oyuncunun el becerisine fazla iş düşmüyor. Ancak, tıpla pek alakası olmayan oyuncular için gerçek hayatta kolay kolay pek şahit olunamayacak bir sürecin anlatılması açısından önem taşıyor.

Bütün bu işlemler sırasında hocamız tarafından teste tabi tutulmaya da devam ediyoruz. İlk etapta dize takılacak parçalar için prova alındıktan sonra işlerin yolunda gitmesi durumunda bu parçaların asılları dize yerleştiriliyor ve ameliyat bölgesi kapatılıyor. Ameliyat sonrası sürece dair bilgiler de yine hocamız tarafından veriliyor.

Virtual Surgery Pro’yu bir oyundan ziyade bir simülasyon olarak değerlendirmek daha mantıklı. Zira, bütün bu süreç içinde kullanıcının becerisine pek ihtiyaç duyulduğu söylenemez. Ancak, taşıdığı bilgilendirici özellik Virtual Surgery Pro’yu ayrı bir yere koyuyor. Ameliyat türlerinin çeşitlendirilmesi ile birlikte bu uygulamanın daha ilgi çekici hale geleceği kesin.

İlgili >> App Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER