Ulaşım

Virgin Galactic yeni uzay uçağını tanıtıyor

virgin galactic spaceship two

Özel uzay uçuşu şirketi Virgin Galactic, “SpaceShip Two” adını taşıyan uzay aracının yeni versiyonunu bugün (19 Şubat) tanıtıyor. 2014’ün ekim ayında meydana gelen ve test pilotlarından birinin ölümüne diğerinin ise yaralanmasına sebebiyet veren kazadan bu yana şirketin “ana araç” olarak niteleyebileceği bir uçağı bulunmuyordu. Kazanın ardından Virgin’in uzay uçuşu çalışmalarının güvenilirliği hem basın hem de sektörel uzmanlar tarafından ciddi biçimde sorgulanmıştı. Şirket, yeni araçla güvenilirliğini tekrar tesis etmeyi amaçlıyor.

Güvenilirliğin tekrar inşa edilmesinde yeni SpaceShip Two’nun göstereceği performans, hiç şüphesiz önemli bir rol oynayacak. Kaza geçiren uzay uçağına bir hayli benzeyen yeni araç, otomasyon özellikleri bakımından selefinden daha ileri bir noktada yer alacak. 2014’teki kaza önemli ölçüde pilotaj hatasından kaynaklansa da, tasarımda gerçekleştirilen değişiklikte de kazadan çıkarılan derslerin rol oynadığı belirtildi. Şirketten yapılan açıklamada, yeni tedbirlerin gelecekte bu tarz hataların oluşmasını önleyeceği ifade edildi, ancak bu tedbirlere dair belirgin detaylar verilmedi.

SpaceShip Two, test uçuşlarına bu yıl içinde başlayacak. Test uçuşları sayesinde uçakta gerçekleştirilen değişiklikleri daha sağlıklı biçimde değerlendirmek mümkün hâle gelecek. Uzay uçağı 2014’ten önce 2007’de de bir motor patlaması yaşamış ve patlamada üç kişi hayata gözlerini yummuştu.

Kendisine para ödeyen yolcularını neredeyse uzayın kıyısına götürmeyi planlayan Virgin Galactic için güvenlik en hassas konular arasında başı çekiyor. Şirket, uzaya kargo sevkiyatı gerçekleştirme konusunda da istekli olsa da, uzay yolculuğuna çıkmak isteyenlerin listesinin uzunluğu nedeniyle odak noktası yolculukla ilgili çalışmalara kayıyor.

İLGİLİ HABERLER