Manşetler

Vine iOS Uygulama İncelemesi

Sosyal medyanın günlük hayatta kapladığı yer arttıkça bu alandaki rekabetin boyutları da büyüyor. Günümüz insanının rutininin bir parçası haline gelen sosyal medya siteleri burada en büyük payı sağlayabilmek için kıyasıya mücadele ediyor. Fikir ve görüşleri iletmek dışında görsel paylaşımlarda bulunmak da bu deneyimin haline gelmiş durumda. Sosyal medya denildiği zaman akla gelen iki adresten biri olan Twitter da yeni uygulaması Vine ile işin görsel boyutuna eğiliyor. Geçtiğimiz ay fotoğraf filtrelerini devreye sokan mikro blog sitesi şimdi de bağımsız bir uygulama olan Vine ile tweetleri daha canlı hale getirmeyi hedefliyor. Ancak, bu noktada her ne kadar Twitter’ın bir parçası olarak lanse edilse de Vine’ın bağımsız yapıda bir servis olduğunun da altını çizmek gerek.

vine-5

Vine’ın iTunes App Store’dan indirilmesinin ardından uygulama başlatıldığı zaman kullanıcılara servise giriş için iki seçenek sunuluyor. Kullanıcılar Twitter hesabıyla giriş yapabildikleri gibi Vino’ya özgü bir hesap oluşturarak da servisi kullanabiliyorlar. Twitter hesabıyla giriş yapmak isteyen kullanıcılar için kayıt sürecinin 30 saniyeden kısa sürdüğünü hemen belirtelim. Uygulamaya giriş yapıldığında kullanıcıları ana sayfada editörler tarafından seçilen videolar karşılıyor. Ekranın sol üst kısmında yer alan ev ikonuna dokunulduğu zaman ise diğer sekmeleri görmek mümkün oluyor. Aşağı açılan menüde ana sayfa dışında keşfet, aktivite ve profil sekmeleri yer alıyor. Ekranın sol üstünde yer alan ikon o anda hangi sekme açıksa onun sembolüne dönüşüyor.

vine-1

Keşfet sekmesinde kullanıcılar diğer kullanıcıların adlarını ya da etiketleri kullanarak arama yapabiliyorlar. Yine aynı sayfa üzerinden o anda popüler olan videolara ya da Vine’a yüklenen tüm videolara erişmek mümkün. Sayfanın alt kısmında yer alan ve küçük resimlerle süslenmiş etiketlerde ise Vine’da sık kullanılması beklenen etiketlerin bir seçkisi yer alıyor. Profil sekmesiyle kullanıcılar kendi profillerine ulaşıp o ana kadar paylaştıkları videoları görebiliyorlar. Ayarlar menüsüne de yine bu sekme üzerinden ulaşılabiliyor. Aktivite sekmesinde ise kullanıcıların paylaşımlarına gelen yorumlar, beğeniler ya da beğendikleri paylaşımlara gelen yorumlar görülebiliyor.

vine-2

İnsanların sosyal medyadan keyif almasını sağlayan unsurlardan en önemlisi de arkadaşlar. Vine kullanıcıları profil sayfalarının sağ üst kısmında yer alan ikona tıklayarak arkadaşlarını arayabiliyorlar. Adres Defteri, Twitter ve Facebook arkdadaş bulmak için seçenekler arasında sıralansalar da halihazırda Facebook arkadaşlarını Vine üzerinde bulmak mümkün değil.

vine-3

Deneyimin ana unsuru olan video çekimi için kullanıcıların tekrar ana sayfaya dönmeleri gerekiyor. Ana sayfanın sağ üst kısmında yer alan kamera ikonuna dokunulduğu zaman kamera aktif hale geliyor. Uygulama ilk kez kullanılırken kullanıcılara nasıl video kaydı gerçekleştirecekleri hakkında bilgi de veriliyor. Vine’da videoların süresi sadece 6 saniyeyle kısıtlı olduğu için daha önce kaydedilmiş videoları burada kullanmak mümkün olmuyor. Vine’ın ortaya çıkardığı nihai ürünün de alışılagelmiş videolardan farklı olması nedeniyle üretim sürecinde de bu doğrultuda hareket edilmesi gerekiyor. Kayıt için kullanıcıların ekrana basılı tutmaları yeterli. Kareyi değiştirmek için ise parmağı kaldırmak yeterli. Yeni kare seçildikten sonra ekrana dokunulduğundaysa kayıt devam ediyor. Böylelikle ortaya oldukça ilginç çalışmalar çıkıyor.

vine-4

Videonun kayıt sürecinin tamamlanmasının ardından sıra paylaşıma geliyor. Dileyen kullanıcılar fotoğraflarını sadece Vine’da paylaşabiliyorlar. Twitter ve Facebook da diğer paylaşım seçenekleri arasında yer alıyor. Vine’ın Twitter’ın bir ürünü olması nedeniyle videolar Twitter üzerinden paylaşıldığı zaman resmi uygulamalarda sorunsuz biçimde izlenebiliyor.

 

 

Vine ile oluşturulan videolar akıllara GIF animasyonlarını getirse de uygulama sayesinde ortaya son derece ilginç çalışmaların çıkacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Uygulama çok yeni olsa da şimdiden son derece eğlenceli ve ilginç videolara rastlamak mümkün. Vine’ın ne kadar popüler olacağı henüz bilinmese de popülarite kazanması durumunda Twitter’ın çok daha renkli bir yer haline geleceği rahatlıkla söylenebilir.

İlgili >> App Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER