Teknoloji

Video: Mühendis modifiye edilmiş drone ile yavru köpeği kurtardı

droneHindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yaşayan Milind Raj isimli bir mühendis, duyanların kalbini ısıtacak bir iş yaptı ve modifiye edilmiş bir drone ile iki yol arasındaki çamurlu kanala sıkışan bir köpek yavrusunu kurtardı.

Sabah yürüyüşü sırasında ağlama sesleri duyduğunu ve duyduğu seslerin kendisini boruya sıkışan köpeğe götürdüğünü belirtti. The Verge sitesine konuşan Hintli mühendis, bölge halkının köpeğin ağlama sesini iki gün boyunca duyduğunu belirtti. Kanal çok çamurlu olduğu için kimsenin köpeği kurtarmaya kalkışmadığını söyleyen Raj, bir insanın kendi hayatını riske etmeden köpeği kurtarmasının mümkün olmadığının da altını çizdi.

Köpeği kurtarmayı kafasına koyan mühendis, bunun için bir drone inşa etmeye başladı. Raj yapay zekâ ve robot teknolojileri konusunda tecrübeli olsa da, doğru araçları yerleştirmenin kendisi için zorlu bir görev olduğunu belirtti. Birkaç saat içinde Lucknow şehrindeki laboratuvarında iki yıl önce inşa ettiği drone’un üzerinde çalışmaya başlayan Raj, drone’a pençesi de bulunan bir robot kolu monte etti. Pençeye köpek yavrusunun kalp atışını ve nefes alma düzenini izlemesini sağlayacak sensörler yerleştiren mühendis, yapay zekâ sayesinde köpeğin kalp atışlarını takip ettiğini belirtti. Raj, pençenin çok sıkı olması durumunda köpeğin havasız kalma ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

Hazırlıklarını tamamladıktan sonra yeniden olay yerine dönen Raj, köpeğin travma geçirdiğini ve çok hareket etmediğini belirtti. Bu sayede pençeyi hayvanın gövdesine geçirmek kolaylaşırken, köpek de kolaylıkla kurtarılmış oldu. Drone ile kurtardığı köpeği sahiplenen Raj, yavruya İngilizcede “kaldırılmış, yükseltilmiş” anlamına gelen “Lifted” ismini koydu.

İLGİLİ HABERLER