Teknoloji

Video: Disney boyama kitaplarına artırılmış gerçeklikle hayat veriyor

Bir Disney Araştırma ekibi boyama kitabı karakterlerini, üstlerinde boyama yapmayı sürdürürken akıllı telefon veya tablet ekranına üç boyutlu olarak yansıtmayı sağlayan bir teknoloji geliştiriyor. “Renklendirilmiş Çizimlerden Elde Edilen Artırılmış Gerçeklik Karakterlerinin Canlı Yapılandırması” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir başlık taşıyan makalede detayları anlatılan bu süreç 29 Eylülde düzenlenen IEEE Uluslararası Karmaşık ve Artırılmış Gerçeklik Sempozyumunda gösterildi.

Söz konusu makalenin başlığı ortada epey karmaşık bir teknoloji varmış gibi gösteriyor, ancak bir o kadar da açık. Canlı yapılandırma teknolojisi kullanıcılara, bir yandan boyama kitabı sayfasında gerçek boya kalemleriyle boya yaparken, bir yandan da mobil cihaz ekranında boyanan nesnenin görüntüsünü üç boyutlu olarak ve cihazın hareketine bağlı olarak salınım yapabilir şekilde görme imkanı veriyor. Videodaki örnekte de gösterildiği gibi, boyama kitabındaki filin pantolonu boyanırken tablet ekranındaki üç boyutlu yansımasında da pantolon renginin maviye döndüğü görülüyor.

Artırılmış gerçekliğin statik sayfalarla animasyon karakterleri arasında köprü olarak kullanılmasını daha öne de örneklerle görmüştük. Disney’in teknolojisi tüketicilere ulaşırsa, boyama kitapları için önemli bir kapı açılmış olacak, çocukların bu gibi kitaplara olan ilgisi daha da artacaktır. Gelecekte boyama kitabı satın alırken bu özelliğinin bulunup bulunmadığına dikkat edebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER