Eğlence

Video: Balona bağlanmış GoPro iki yıl sonra bulundu

gopro-balon-stratosfer-140915

GoPro serisi aksiyon kameraları “drone” olarak bildiğimiz hava araçlarıyla birlikte sıklıkla kullanılıyor, böylelikle bir arazinin yüksekten çekilmiş fotoğraf ve videolarını elde etmek mümkün oluyor. Ticari veya bireysel amaçla kullanıma yönelik birçok GoPro ve drone ikilisini görüyoruz.

Ancak GoPro ile bir hava balonu birbirine bağlandığında, ortaya daha dramatik sonuçlar çıkabiliyor. 2013 yılında ABD’nin Arizona eyaletinden beş öğrencilik bir grup GoPro donanımlı bir hava balonu yaptı ve bunu atmosfere saldı. Ne var ki, ekip GoPro sistemiyle olan bağlantıyı kaybetti. Ancak yaklaşık iki yıl sonra kamerayı iyi durumda buldular ve kameranın çektikleri de herhangi bir zarar gelmemiş şekilde duruyordu.

Çekilen fotoğraf ve videolar kadar, kameranın kurtarılması da oldukça ilginç görünüyor. Dört aylık hazırlık sürecinin ardından, beş arkadaş GoPro tutturulmuş hava balonunu Arizona’nın havadan fotoğraflarını çekmek amacıyla uçurmuş. Özel bir akıllı telefon GPS kiti kullanarak GoPro’nun konumunu da takibe başlamışlar. Ne var ki, akıllı telefonun GPS’i yaklaşık 18 kilometrelik bir menzile sahipmiş. GoPro’nun hücresel şebeke kapsamında olan belirli bir alanda gezinmesini öngören arkadaşlar bu nedenle sisteme konum saptaması için bir akıllı telefon eklemişlerdi.

Ne yazık ki, servisinden yararlandıkları AT&T’nin ellerindeki model için verdiği şebeke kapsama haritası doğru değilmiş. Balon yaklaşık 80 kilometre kadar yol aldıktan sonra, ekiptekiler balonla bağlantıyı kaybettiklerine hüküm getirmişler. Ne var ki, iki yıl sonra balonun iniş yaptığı noktanın yakınlarında gezinmekte olan bir AT&T çalışanı GoPro aksiyon kamerasını bulmuş ve onu sahiplerine iade etmiş. İşte bu da kameranın çektiği görüntülerden oluşturulan özel klip:

Günümüzde GoPro’nun konumunu kolaylıkla belirlemeyi sağlayan özel ve daha gelişmiş ekipmanlar bulunuyor. Ancak bunların iki yıl öncesi gibi yakın sayılabilecek bir zamanda olmadığını veya elde etmesinin çok maliyetli olabileceğini varsaymalıyız ki, bundan dolayı üniversite öğrencileri bu tarz bir olay yaşamışlar. Neyse ki, kameralarına bir şey olmamış ve proje biraz geç de olsa sonuca ulaşmış gibi görünüyor. Bu olay da GoPro kameralarının ne kadar sağlam olduğuna dair kanıtlar arasına girebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER