Teknoloji

Viber telefon görüşmeleri ve mesajlarda uçtan uca şifreleme sunuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

viber telefon gorusmesi mesajlasma sifrelemeViber, platformu üzerinde gerçekleştirilen tüm iletişimi uçtan uca şifreliyor. Şirketin resmi blogu üzerinden duyurduğu bu karar ile 700 milyonu aşkın kullanıcının servis üzerinden daha güvenli biçimde iletişim kurması mümkün hâle geldi. Viber, 2014’te Japon şirketi Rakuten tarafından satın alınmıştı. Şifreleme, hem bire bir mesajlaşmaları hem grup sohbetlerini hem de telefon görüşmelerini kapsıyor.

viber-sifreleme-210416-2 Viber’ın masaüstü, mobil ve tablet versiyonlarının tamamında sunulacak olan uçtan uca şifreleme özelliğinin küresel ölçekteki dağıtımının iki hafta içinde tamamlanması öngörülüyor. Kullanıcılar, Viber üzerinde güvenli biçimde iletişim kurduklarını gri asma kilit ikonunu gördüklerinde anlayacak.

Viber telefon görüşmeleri ve mesajlar için uçtan uca şifreleme sunmasının yanı sıra iletişim gizliliği ve güvenliğini artıracak başka araçları da faaliyete geçiriyor. Kullanıcılar, diledikleri takdirde cihazlarıyla birleştirilebilecek bireysel kriptografi anahtarlarından da faydalanabilecek. Bu ekstra güvenlik katmanından yararlanmak için kullanıcıların kişi listelerindekileri manuel olarak doğrulamaları gerekecek. Bu işlemden geçen kişiler yeşil asma kilitle gösterilecek. Asma kilidin kırmızıya dönüşmesi ise ortada doğrulama ile ilgili bir problemin olduğu anlamına gelecek. Güncelleme, kullanıcılara sohbetlerini uygulamanın ana ekranından saklama fırsatını da veriyor.

viber-sohbet-gizleme-210416Viber’ın güvenlik önlemlerini artırma konusunda WhatsApp’ın izinden gittiğini söylemek yanlış olmayacaktır. WhatsApp da kısa bir süre önce mesajlar için uçtan uca şifrelemeyi hayata geçirmişti. Haberleşme servislerinin bu tarz hamleler gerçekleştirmesinde FBI ile Apple arasında yaşanan şifreleme gerginliğinin ardından kamuoyunun şifreleme konusunda daha hassas hâle gelmesinin önemli bir rol oynadığı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER