İncelemelerManşetler

Vestel Venus V3 5570 İncelemesi

vestel-venus-v3-5570-inceleme-5

Türkiye’de “yerli cep telefonu” denince akıllara gelen ilk şirketlerden birisi de Vestel oluyor. Kendi markasını taşıyan akıllı telefonları üretmekle yetinmeyen şirket, operatörlere ait telefonların üretimine de destek veriyor. Vestel Venus ile başladığı yolculuğa 2015’in sonunda görücüye çıkardığı Vestel Venus V3 modelleriyle devam ediyor. Biz de test merkezimize ulaşan ve söz konusu modeller içinde amiral gemisi niteliği taşıyan Vestel Venus V3 5570’i sizler için inceledik.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-4

157,3 x 77,9 x 8,2 mm.’lik ölçülere sahip Venus V3 5570, tartıda 152 gram çekiyor. Söz konusu boyutlar ve ağırlığın 5.5 inç ekranlı cihazlar için kabul edilen ortalama boyut ve ağırlık sınırları içinde yer alıyor. Yuvarlatılmış köşelere sahip tasarımıyla dikkat çeken telefon; Gorilla Glass cam kaplı ekran, metal çerçeve ve plastik arka kapaktan oluşuyor. Test merkezimize gelen telefonun rengi Vestel tarafından “tekno gri” olarak tanımlanıyor. 5.5 inç ekranlı Venus V3 5570 için sunulan diğer renk seçenekleri ise altın siyah, altın beyaz ve inci beyazı adını taşıyor. Akıllı telefonun üretiminde “diamond cut” olarak adlandırılan özel bir teknoloji kullanıldı.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-1

Vestel Venus V3 5570’in iki parçadan oluşan kasası, görüntü itibarıyla dayanıklı olduğu imajını vermeyi başarıyor. Ancak telefonun ekranını saran metal çerçevenin çizilmelere karşı biraz hassas bir görüntü verdiğini söylemek gerekiyor. Yine de, olası çizilmelerin doğrudan ışık altında daha görünür olmaları muhtemel gözüküyor. Dolayısıyla potansiyel çizilme konusunu fazla dert etmemekte fayda var.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-12

Venus V3 5570’nin 5.5 inç ekranının üstünde ve altında epey geniş bir çerçeve mevcut. Çerçevenin genişliği yüzey alanının artması manasına gelse de, Venus V3’ü tek elle kavramak pek zor olmuyor.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-15

Vestel Venus V3 5570’in ekranı 1080p Full HD çözünürlük sunuyor. IPS teknolojisine sahip ekran yeteri kadar parlak renkler ve ortalamanın üstünde derinlikte siyahlar barındırıyor. Kısacası renkler oldukça canlı ve gerçekçi gözüküyor. Telefonun ekranı dışarıda ve parlak ışık altında da rahatlıkla kullanılabiliyor.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-7Venus V3 5570’te ekranın üst kısmında ahize hoparlörü ve 8 megapiksel ön kamera bulunuyor. Ekranın altında ise sadece Venus yazısı yer alıyor. Vestel, cihazda tercihini fiziksel veya kapasitif tuşlar yerine sanal tuşlardan yana kullanmış. Sanal tuşların solda olanı geri gitmeyi, ortadaki ana ekrana görmeyi, sağdaki ise çoklu görev fonksiyonlarından faydalanmayı sağlıyor.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-19

Venus V3’un sağ kenarının üst bölgesine güç ve ses kontrol butonları yerleştirilmiş. Bu konumlama sayesinde cihaz tek elle tutulurken avuç içinde küçük hareketler yapmadan söz konusu butonlara erişilebiliyor. Akıllı telefonun sol kenarı ise tamamen boş bırakılmış. Alt kenarda microUSB portu, mikrofon ve iPhone’u hatırlatan beşli hoparlör ızgarası bulunuyor. Üst kenarda ise 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor.

Vestel Venus V3 5570’in arka yüzeyinde 13 megapiksel arka kamera ve hemen yanında bulunan çift renkli LED flaş göze çarpıyor. Panelin ortasında Vestel’in logosu olarak nitelenebilecek bir “v” harfi, alt kısımda ise işleme yoluyla yazılan “Venus” yazısı yer alıyor. Arka panelin sağ alt kısmında bulunan küçük girinti ise kapağın çıkarılmasını mümkün kılıyor. Girintiye yapılan küçük bir tırnak müdahalesinin ardından kapak yerinden çıkıyor. Kapak yerinden çıkarıldığında kullanıcıların karşısına 2480 mAh kapasiteli Li-Polymer batarya, microSIM ve microSD yuvaları çıkıyor.

Venus V3 5570 gücünü sekiz çekirdekli, 64-bit 1.5 GHz Qualcomm Snapdragon 615 işlemciden alıyor. Bu işlemciye 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD desteği sayesinde 64 GB daha ekstra depolama alanına sahip olmak mümkün. 2 GB RAM, uygulamaların düzgün biçimde çalışması için yeterli bellek alanını sağlıyor.

Performans bakımından Venus V3’ün kendi segmentine yönelik beklentileri karşıladığı söylenebilir. Telefonun arayüzünde gezinti yapılırken herhangi bir tıkanma ile karşılaşılmıyor. Uygulamalar hızlı biçimde açılıyor. Oyun oynarken veya işlem gücü yüksek uygulamaları kullanırken telefon biraz ısınsa da, cihaz sıcaklığı normal değerler içinde kalıyor.

5.5 inç ekranlı telefon için 2480 mAh kapasiteli pil tercihinin biraz “kısa” kaldığını belirtmek gerekiyor. Yine de, cihaz ortalama bir kullanım senaryosu içinde kullanıcılarını kalkış zamanından yatış zamanına kadar idare edebilecek kapasitede. Telefonda tam ekranda çalışan uygulamalardan çıkmak için yukarıdan aşağıya doğru hızlı bir sürükleme hareketi yapmak gerekiyor. Bu hareket cihazın sanal Android navigasyon tuşlarını ortaya çıkarıyor.

Vestel Venus V3 5570, mobil bağlantı konusunda genel Android standartlarını karşılıyor. 1 Nisan 2016’dan itibaren hayata geçecek 4.5G servislerine hazır bir cihaz olan Venus V3 5570, Bluetooth ve GPS desteklerini de barındırıyor.

Yazılım tarafına bakıldığında ise Vestel Venus V3’ün kutusundan Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle çıktığı görülüyor. Kullanıcı arayüzünde Google’ın Lollipop’ta sunduğu ham Android unsurları ön plana çıksa da, Vestel’in özelleştirmelerinin de azımsanamayacak bir seviyede olduğunu belirtmek gerekiyor. Kamera, Mesajlar, Telefon, Kişiler, Mesajlaşma gibi yerleşik Android uygulamalarının ikonları, Vestel tarafından özelleştirilmiş.

Ana ekranın ilk panelinde de Google uygulamalarının ağırlığı ön plana çıkıyor. Panelde bulunan Google klasöründe Gmail, Haritalar ve YouTube gibi sıklıkla kullanılabilecek uygulamalar bulunuyor. “Yarat” isimli klasör ise Dokümanlar, Sheets, Slaytlar, Drive, Keep gibi üretkenlik odaklı Google uygulamalarını barındırıyor. Play isimli klasör ise Play Gazetelik, Play Oyunlar, Play Kitaplar gibi Google Play uygulamalarını bir araya topluyor.

Vestel, Venus V3 sahiplerine VMarket adını verdiği özel mağazası aracılığıyla da çok sayıda uygulama sunuyor. Bu mağazada Vestel Cloud, Vestel Mobil Asistan, Canlı Destek, Tivibu, Yandex Browser, Milliyet, ESET Mobile Security gibi uygulamalar bulunuyor. Mağazada bulunan uygulamalardan bazılarının cihazda ön yüklü olarak yer aldığını da ayrıca belirtmekte fayda var.

Telefonda ön yüklü olarak sunulan uygulamalardan biri olan Vestel Smart Center, Venus’teki fotoğraf, müzik ve videoların Vestel markalı smart TV’lere kolaylıkla aktarılmasını sağlıyor. Ön yüklü bir diğer uygulama olan Vestel Mobil Asistan ise kullanıcıların Vestel ürünleri hakkında detaylı bilgilere, garanti sürelerine ve mağaza lokasyonlarına ulaşmasını mümkün kılıyor. Vestel Cloud’da ise kullanıcılara fotoğraf ve video yedeklemeleri için 50 GB’lık bir alan tahsis ediliyor. Vestel Takvim ve isteğe bağlı video uygulaması VODİ, şirketin V3 5570’te sunduğu ve kendi markasını taşıyan diğer uygulamalar konumunda.

Vestel VMarket içinde yer alan üçüncü taraf uygulamalar da cihaza özel bazı avantajlarla birlikte geliyor. Bu uygulamalardan biri olan Tivibu’da Tivibu Go Sinema Paketi üç ay boyunca ücretsiz olarak sunuluyor. Pakette 90’dan fazla yerli ve yabancı televizyon kanalı ve 3 binden fazla Seç-İzle içeriği yer alıyor.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-11

Vestel’in telefona getirdiği özel dokunuşlar sadece uygulamalarla sınırlı kalmıyor. Ünlü müzisyen Cenk Erdoğan tarafından Venus için özel olarak düzenlenen ve Türkiye’nin yedi farklı coğrafi bölgesini temsil eden yöresel ezgiler, zil sesinin de “yerli” olmasını isteyenlerin karşısına hoş seçenekler olarak çıkıyor. Üskürdar’a Gider İken, Çökertme, Silifke’nin Yoğurdu, Derule, Misket, Bahçelerde Zerdali ve Çayda Çıra yerli telefonun yerli melodileri olarak dikkat çekiyor. Telefonda kullanılan bildirim tonlarında da aynı tema tercih ediliyor. Çay karıştırma sesi, kaşık, kestane, kırmızı-beyaz, ney, tavla, tef ve zurna gibi bildirim tonlarının yanı sıra Bozacı ve Simitçi nidaları da bildirim tonu olarak kullanılabiliyor. Bozacı ve Simitçi tonları, telefona bir bildirim geldiğinde etraftakilerin bakışlarını da üstünüzde toplamanıza neden olabilir.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-28

Vestel Venus V3 5570’in 13 megapiksel arka kamerası, BSI Görüntü Sensörü sayesinde gece çekimlerinde çok daha fazla detay yakalanmasını mümkün kılıyor. Kamerada farklı koşullar altında iyi kareler yakalamak için çeşitli çekim modları bulunuyor. Bu modlardan biri olan Auto Modu sayesinde ortamdaki ışık miktarı uygun olmasa bile iyi sonuçlara ulaşılabiliyor. Kameranın Hızlı Auto Focus özelliğiyse hareketli nesnelerin fotoğrafının titreme sorunu yaşanmadan çekilmesini sağlıyor. Bu avantaj selfie ve video çekimlerinde de kendisini gösteriyor.

vestel-venus-v3-5570-kamera-fotograflari-0017

Gelişmiş HDR modu sayesinde aydınlık noktaları başarılı biçimde tespit eden kamera, özellikle gün batımı fotoğraflarından çarpıcı bir performans sergiliyor. Parmak izi bırakmayan ve yansımaları önleyen lens ise ortam ışığından ve fiziksel kirlenmeden kaynaklı çekim kusurlarını önemli ölçüde aşağıya çekiyor.

Venus V3 5570’in ön kamerası da 8 megapiksel gibi etkileyici bir çözünürlük değerine sahip. Cihazın ön kamerasında “el sallama”, “göz kırpma” ve “gülümseme” olmak üzere üç farklı mod bulunuyor. Bu modlar sayesinde Vestel Venus V3 5570 ile tatmin edici selfie fotoğraflar çekebiliyor. 1080p Full HD video kayıt da gerçekleştirebilen V3 5570, iyi bir kameralı telefon arayanların beklentilerini karşılayacaktır.

Vestel Venus V3 5570’in teknik özellikler listesi ve fiyatı bir arada değerlendirildiğinde, ortaya makul bir cihaz profili çıkıyor. 5.5 inç Full HD ekranın sunduğu görüntü deneyimi oldukça tatmin edici. Sekiz çekirdekli işlemci de üzerine düşen görevi iyi biçimde yerine getiriyor. 13 megapiksel arka ve 8 megapiksel ön kameraların da beklentileri karışıladığı rahatlıkla söylenebilir.

Tasarım bakımından değerlendirildiğinde Venus V3 5570, orta segment bir Android cihaz olduğu hissiyatını verse de; kendi segmenti içinde ön plana çıkan nitelikler barındırıyor. Diamond cut metal çerçevenin göze oldukça hoş geldiğini ayrıca dile getirmek gerekiyor.

Yazılım tarafında Vestel’in Android Lollipop’a fazla müdahale etmemesini güzel bir gelişme olarak nitelemek mümkün. Eklenen uygulama ve servisler de telefonun sunduğu kullanıcı deneyimini önemli ölçüde geliştiriyor. Bu uygulamalardan bazılarının yüklenmesi de kullanıcıların isteğine bırakılıyor. Bunun da güzel bir hareket tarzı olduğunu belirtmekte fayda var.

vestel-venus-v3-5570-inceleme-21

Vestel Venus V3 5570, fiyat ve teknik özellikler bakımından iyi bir denge kuruyor. Akıllı telefon Snapdragon işlemci barındırdığı için fiyat biraz daha yukarılara çıkıyor. Ancak bunun da kullanıcılara optimum performans şeklinde geri döndüğü rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER