Manşetler

Verizon Wireless’e özel CDMA tabanlı iPhone 4’ler 10 Şubat günü ABD’de satışa çıkıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone şimdiye kadar ABD’de AT&T’nin kontratlarıyla satılıyordu. Üstelik bu telefonlar SIM kilidine sahip olduğu için jailbreak ve kilit kırma işlemlerinden geçmedikten sonra başka operatörlerle de kullanılamıyordu. Bu durum çoğu iPhone kullanıcısının AT&T’ye saplanıp kalmasına neden olmuştu. Üstelik AT&T’nin hizmet kalitesi de o kadar memnun edici sayılmazdı. Şikayetleri birçok yerde okuduk. Düşen çağrılar, düşük veri hızları… Tüm bunlar iPhone kullanıcılarının bir alternatife duacı olmalarına neden olmuştu.

iPhone’u dağıtacak alternatif bir operatörle ilgili dedikodular aylar öncesine dayanıyor. Apple’ın AT&T ile olan dağıtım ayrıcalığı anlaşmasını uzatmayıp Verizon Wireless ile anlaşacağı yazılıp çizilmeye başlandı. Ancak Apple AT&T ile olan ilişkisini uzatınca umutlar biraz suya düşer gibi oldu. Yine de, son birkaç aydır Verizon’un iPhone 4’ü satmaya başlayacağı sıklıkla dillendirildi. Yazılı basında ve internette çıkan bir sürü haberin ardından nihayet bugüne geldik. Ve ABD’li iPhone kullanıcılarının ya da iPhone satın almak isteyenlerin beklediği gelişme resmiyet kazandı: Verizon Wireless 10 Şubat 2011 tarihinden itibaren iPhone 4 satışına başlıyor.

Verizon’un satacağı iPhone 4’ler AT&T’nin satmakta olduğu UMTS/GSM iPhone 4’ten farklı. Bir kere Verizon Wireless’in şebekesi CDMA tabanlı olduğu için farklı bir radyo düzeneğine sahip. Sinyal problemlerine neden olan anten yapısı da Verizon iPhone 4’te değiştirilmiş. Ses kapatma anahtarının hemen üstüne bir yarık eklenmiş ve anahtar ile ses açma/kısma düğmeleri biraz daha aşağıya alınmış. Söz konusu yapı ile daha önce yaşananlara benzer problemlerin yaşanıp yaşanmayacağını önümüzdeki günlerde çıkacak olan incelemelerle daha yakından görme fırsatı bulacağız. Ayrıca CDMA teknolojisi SIM kart gerektirmiyor. Bu nedenle Verizon’un iPhone 4’ünde SIM kart yuvası yer almıyor.

Verizon 16 GB ve 32 GB’lık iki farklı iPhone 4 versiyonu satacak. İki yıllık kontratlarla satılacak bu iPhone 4’ler için sırasıyla 199$ ve 299$’lık bedel ödenecek. Ön siparişlerin alımına 3 Şubat tarihinde başlanacak. Cihazların dağıtımına ise 10 Şubat’ta başlanacak. Bu arada Verizon iPhone 4’lere beş farklı cihaza veri bağlantısını WiFi üzerinden paylaştırma imkanı sağlayan WiFi erişim noktası özelliği de eklendi. Bu iPhone 4’lerin diğer özellikleri ise bildiğimiz iPhone 4’lerden farklı değil. Bu arada Verizon, iPhone 4’ün duyurusunu yaptığı basın toplantısında ABD’de faaliyete geçirmekte olduğu LTE şebekesini de tanıttı. iPhone 4’lerde LTE desteğinin bulunmayacak olması ise hem şaşkınlık hem de hayalkırıklığı yarattı. Kimbilir, belki önümüzdeki yaz aylarında piyasaya çıkacak olan yeni iPhone, şimdilerde anılanın aksine iPhone 5 adını değil de iPhone 4G adını taşır. İkincisi bizim için daha yüksek bir ihtimal gibi görünüyor.

Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyelim. Verizon Wireless’in satmakta olduğu iPhone 4’ler CDMA / EV-DO Rev. A radyo şebekeleriyle uyumlu. Bizim mobil şebekelerimiz GSM/UMTS tabanlı olduğu için bu iPhone 4 Türkiye’de çalışmayacaktır. Bu arada Verizon’un iPhone 4’ü iOS 4.2.5 sürümüyle çalışıyor. Mevcut GSM/UMTS iPhone 4’ler ise iOS 4.2.1 sürümüyle çalışıyor.

İlgili – Verizon Wireless
İlgili – Apple

İLGİLİ HABERLER