Teknoloji

Venüs fotoğraflarında ilginç bulut hareketleri dikkat çekiyor

venus jaxaJaponya Uzay Keşif Dairesi (JAXA), Venüs keşif çalışmalarını yürütmek için Akatsuki isimli aracı uzaya fırlatmıştı. Söz konusu aracın yolculuğu esnasında çeşitli problemler yaşansa da, araç gezegenin yörüngesine ulaşmayı başarmıştı. Akatsuki tarafından gönderilen ilk fotoğraflar, Dünya’nın en yakın komşusu hakkında öğrenilecek daha çok şeyin olduğunu gösteriyor. Öncelikli olarak, gezegendeki bulutların bilim adamlarının beklediği biçimde hareket etmediği dikkat çekiyor.

Yoğun ve çok katmanlı bulutlara ait kızılötesi görüntüler, bulut formasyonunun daha önce düşünülenden daha karmaşık bir yapıda olduğunu ortaya çıkardı. Bulutların gezegenin atmosferi yerine yüzeyi ile eş zamanlı biçimde hareket etmesi, ilginç bir detay olarak dikkat çekiyor. Bu durum gezegenin yüzeyinin gökyüzü üstünde kuvvetli bir etkisi olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Akatsuki, görev esnasında çeşitli zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldı. Gezegenin yörüngesi JAXA’nın ilk etapta planladığından daha uzun olduğu için Akatsuki, kısa süreliğine yüksek detay barındıran fotoğraflar yakalayabildi. Buna ek olarak, Venüs yolculuğunda yaşanan problemler ekibin çok değerli veriler kaybetmesine yol açtı.

JAXA ekibi her şeye rağmen iyimserliğini koruyor. Düzenli operasyonlarına kısa bir süre önce yeniden başlayan Akatsuki, gezegenin egzantrik yörüngesinin de yardımıyla uzun yıllar boyunca dikkat çekici özelliklere ulaşmayı amaçlıyor.

Dünya’nın komşularını incelemeye yönelik araştırmalar, son yıllarda ivme kazanmış durumda. Japonlar odaklarını Venüs’e çevirirken, NASA kızıl gezegen Mars’taki koşulları keşfetmek için daha fazla mesai harcıyor.

İLGİLİ HABERLER