Teknoloji

Valve SteamOS’i duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Valve uzun süren bir bekleyişin ardından Linux tabanlı işletim sistemi SteamOS’i duyurdu. Oturma odasında kullanılacak oyun PC’lerini çalıştıracak bir işletim sistemi olarak tasarlanan SteamOS, Valve’ın oyun konsolu ve bilgisayarı bir araya getiren melez cihazı Steam Box’a yönelik olarak attığı ilk somut adım olarak değerlendiriliyor. Steam’in dijital oyun dağıtım platformunu TV’ye uygun bir arayüzle sunan Linux tabanlı işletim sisteminin bir özelliği de ücretsiz olması.

steam-os-240913

Şirketten yapılan açıklamada SteamOS’in yakında oturma odalarında kullanılan bilgisayarlar için bağımsız bir işletim sistemi olarak yayınlanacağı belirtildi. Aynı açıklamada büyük oyun stüdyolarının şimdiden gereken hazırlıkları yapmaya başladığı ve 2014 itibarıyla üst sınıf oyunların SteamOS’e özel versiyonuyla işletim sistemindeki yerlerini alacağı ifade edildi. Buna ek olarak, Steam Box mevcut Windows oyunlarını çalıştırmak için de ev içi akış yönteminden faydalanacak. Mevcut oyun bilgisayarından televizyona kablosuz akış sağlanması için gereken destek de ilerleyen dönemlerde devreye girecek. Müzik ve video servislerini boş geçmeyen Valve, tanınan ve sevilen medya servislerinin pek çoğuyla birlikte çalıştığını açıklamayı ihmal etmedi.

Valve’ın açıklaması şirketin neden bir işletim sistemi oluşturmayı tercih ettiği sorusunun cevabını da veriyor. Steam’i oturma odalarına taşımaya karar veren şirketin, Steam çevresine kurulu bir işletim sistemini bu deneyimi en iyi biçimde kullanıcılara ulaştırmanın yolu olarak gördüğü için SteamOS’i hazırlamaya karar verdiği ifade edilirken; işletim sistemi seviyesinde yürütülen çalışmalar sayesinde grafik ve ses performansının geliştirilebileceği, aynı zamanda gecikme sürelerinin aşağıya çekilebileceği belirtildi.

Valve’ın Windows 8’i bir tehdt olarak algılaması da SteamOS’in doğumunun nedenlerinden birisi olarak sayılıyor. Şirketin kurucusu Gabe Newell Windows 8’i bir ”yıkım” olarak tanımlamış ve düşen PC satışlarından Microsoft’un işletim sistemini sorumlu tutmuştu. Windows 8’in yerleşik bir mağazaya sahip olmasının da Steam’in oyun dağıtım gelirlerine sekte vuracak bir unsur olduğunu unutmamamk gerekiyor. Linux ile işbirliğine giderek SteamOS’i Android’e benzer bir havaya büründüren Valve’ın 25 Eylülde düzenleyeceği basın toplantısıyla SteamOS yüklü Steam Box’ı tanıtması bekleniyor.

İlgili >> Steam

İLGİLİ HABERLER