Eğlence

Valve’ın SteamOS’i oyun performansında Windows’tan geride

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

valve-steam-konsol-pc-111212

Valve’ın konsol taklidi Steam Machines’in işi Linux tabanlı SteamOS işletim sisteminin Windows’a göre sergilediği düşük performans nedeniyle zorlaşabilir. Ars Technica tarafından geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan bir analizde hem SteamOS hem de Windows’un çalıştığı bir bilgisayarda, bu iki işletim sistemi arasındaki performans farklılıkları ortaya konuldu. Analize göre aradaki fark hem AAA portlarında hem de Valve’ın kendi Source motoru üzerinde inşa edilen oyunlarda gözleniyor.

İşletim sistemleri Geekbench 3 benchmark aracında benzer performans gösteriyor. Ancak Middle-Earth: Shadow of Mordor ve Metro: Last Light Redux’ın da aralarında bulunduğu testlerde saniye başına çerçeve hızları yüzde 21 ile 58 arasında fark sergiliyor.

Aslında analizin zamanlaması Valve için ideal sayılmaz. Şirket Alienware, Zotac ve Cyberpower gibi şirketlerin ürettiği ilk Steam Machines sistemleri ve çevresel aygıtlarını geçen hafta içinde satışa sunmuştu. SteamOS ile Windows arasında dikkate değer bir performans farkı varsa, o hâlde biraz daha fazla ödeyip aynı bileşenleri içeren ve Windows ile çalışan bir makine satın almak daha mantıklı gibi görünüyor.

Performans tarafındaki soru işareti Valve ve Steam Machines sistemlerin karşı karşıya olduğu en büyük problemi, yani katalogun büyüklüğünü gölgeliyor. Windows ile uyumlu oyun sayısıyla SteamOS üzerinde çalıştırılabilir durumda olan oyunların sayısı arasındaki fark sadece artış gösteriyor ve SteamOS’in de Windows tarafındaki oyuncuları geçiş yapmaya teşvik edecek özel bir oyunu bulunmuyor. Ars Technica’nın kıdemli oyun editörü Kyle Orland, Windows 10 için çıkmış olan ve grafik açısından en yoğun olan son oyunları SteamOS’te test etmenin mümkün olmadığını söylüyor. Fallout 4, Call of Duty: Black Ops III gibi oyunların SteamOS’te nasıl çalıştığını görmeyi arzuladıklarını, ancak bunların Linux’ta çalışabilir versiyonları Valve geliştiricileri kadar çıkarılmadıkça bunun mümkün olmayacağını belirtiyor. Steam Machines’in arkasındaki fikir epey çekici görünüyor, ancak yeteri kadar olgun bir oyun kütüphanesi olmadığı sürece bu makineler tavsiye edilebilir gibi görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER