Eğlence

Valve, telif hakkı ihlali yapan, yapay zekâ tabanlı sanat içeren oyunları kabul etmeyecek

valve steam deck 2

Valve, yapay zekâ (AI) tarafından oluşturulan ve telif hakkı ihlali yapan sanatsal içerikleri içeren oyunları onaylamayacağını açıkladı. Bu durum, Steam hizmetinin yapay zekâ sanatını genel olarak yasakladığı yönündeki önceki haberlere bir yanıt niteliği taşıyor.

Bir süre önce, Reddit kullanıcısı potterharry97’nin, Steam’in AI ile oluşturulan içeriği olan oyunları artık yayınlamayacağına dair bir gönderi yaptığı rapor edildi. Ayın ilerleyen dönemlerinde, başka bir oyun geliştiricisi benzer bir paylaşımda bulundu. Ancak Valve, bu durumun tam olarak doğru olmadığını belirtiyor.

Valve PR temsilcisi Kaci Boyle, The Verge sitesine gönderdiği açıklamada şirketin AI kullanımını Steam’de caydırmak gibi bir hedefinin olmadığını, bunun yerine AI’ın, mevcut inceleme politikalarına nasıl entegre edilebileceği konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Boyle, şu anda uygulanan inceleme sürecinin mevcut telif hakkı yasalarını göz önünde bulundurduğunu ve geliştiricilerin AI teknolojilerini kullanabildiğini, ancak mevcut telif haklarını ihlâl edemeyeceklerini belirtti.

Valve bu tarz durumlarda Steam uygulama gönderim kredilerini iade edecek

Boyle, şirketin inceleme sürecini yeniden düzenlemesi sırasında, AI telif hakkı sorunları nedeniyle oyunları reddedilen herhangi bir geliştiriciye Steam’in uygulama gönderim kredilerini iade edeceğini ekledi.

Valve’in geliştirici gönderim kuralları, “yeterli haklara sahip olmadığınız veya sahip olmadığınız içerikleri” reddetmektedir. Potterharry97, gönderisine oyununun “üçüncü taraflara ait olan telif hakkı malzemesine dayanan yapay zekâ tarafından oluşturulan sanat varlıklarını içerdiği” gerekçesiyle reddedildiğini belirten bir mesaj ekledi.

Yapay zekânın ortaya çıkışı, telif hakkı konusundaki tartışmalara yeni ve karmaşık bir boyut ekledi. Bu değişiklik, telif hakkı ihlali ve açık kaynak kod kullanımı gibi konularda dava açılmasına yol açtı. Valve’ın, AI tarafından oluşturulan varlıklar konusunda agresif bir politika ile bu durumu önlemeye çalışması şaşırtıcı olmamalı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER