Teknoloji

Uzaya maymun göndermeyi başaran İran 2025’te aya seyahati hedefliyor

Uzay çalışmaları konusunda dikkate değer ilerlemeler kaydeden İran önemli bir testi daha başarıyla tamamladı. Uzaya maymun gönderme işlemininin sorunsuz bir biçimde gerçekleştiği açıklanırken, Pisgham (Öncü) adını taşıyan kapsüldeki maymunun da en ufak bir yara almadan dünyaya döndüğü belirtildi.

iran-uzay-280113

İran bundan iki yıl önce de uzaya bir fare, iki kaplumbağa ve çok sayıda solucan taşıyan 3 metrelik bir araştırma roketi göndermişti. Kendi üretimi olan ilk uyduyu 2009’un şubat ayında yörüngeye yerleştiren İran 2020 yılında uzaya astronot göndermeyi, 2025 yılında ise aya ayak basmayı hedefliyor. Ülke 2011’de de uzaya maymun göndermek için bir girişimde bulumuş ancak test başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu ayın ilk günlerinde Mehr News’e konuşan İran Uzay Ajansı’nın başkanı Hamit Fazeli maymunlarla insanların taşdıkları benzerlikten dolayı uzayda insanı etkileyebilecek faktörleri daha iyi görebilmek adına testlerde maymunların kullanıdığı belirtilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da ayrı bir önem gösterdiği uzay programı Batılı ülkeler tarafından endişeli gözlerle izleniyor. İran’ın uzay teknolojisini uzun menzilli balistik füzeleri ve nükleer başlıkları ateşlemek için kullanabileceği belirtilirken, Ahmedinejad bilimin Batı’nın hakimiyetini kırmaları adına önemli bir alan olduğunu daha önce yaptığı konuşmalarda dile getirmişti.

İlgili >> AFP

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER