Teknoloji

USB 3.0 destekli ilk cihaz sertifikasını aldı, diğerleri yolda

nec-japan-usb3-controllerSuperSpeed USB sonunda gerçeğe dönüştü. Uzun süren bekleyişin ardından, USB 3.0 sertifikasını alan ilk ürün NEC’in xHCI sunucu kontrolörü oldu. Belki çok heyecan uyandıran bir ürün değil, ancak bir yerlerden başlamak gerekiyor. USB-IF’in başındaki isim olan Jeff Ravencraft, grubun 2010’un başında piyasaya çıkacak ürünlere sertifika vermek için incelemelerini sürdürdüğünü söyledi. Yani, bu yılın bitmesinden hemen önce ya da yılbaşından hemen sonra piyasaya USB 3.0 destekli ürün bombardımanına tutulabilir.

Bu arada Ravencraft’ın verdiği bilgiye göre bazı şirketler önümüzdeki fuarlarda USB 3.0 destekli ürünlerini sergileyebilirler. USB 3.0 destekli harici sabit diskler, ExpressCard-USB 3.0 adaptörleri ve hatta USB 3.0 portuna sahip dizüstü bilgisayarlar bu hafta düzenlenecek Intel Developer Forum’da boy gösterebilir. İki hafta sonra başlayacak olan Cebit Bilişim Eurasia’da bu ürünleri görebilecek miyiz? Bunu zamanı geldiğinde göreceğiz. ExpressCard adaptörünün dışında bazı şirketlerin çıkaracağı PCI kartlar da masaüstü kullanıcılarının cihazlarına birkaç USB portu eklemelerine de olanak sağlayacak. Bu arada USB 3.0’ın konnektörleri eski USB 2.0 soketleriyle ve cihazlarıyla uyumlu olacak, USB 2.0 hızında veri transferine olanak sağlayacak. USB 3.0 destekli cihazlar da eski USB 2.0 soketleri aracılığıyla, ancak daha düşük veri transfer hızı sunacak şekilde bilgisayarlara bağlanabilecek. Yani, USB 3.0 geriye doğru uyumluluk sunacak.

Ravencraft kablolar ve marketin USB 3.0’a dönüşümü hakkında da birkaç yorumda bulunuyor. O’na göre USB 3.0 kablolarının içi fiziksel farklılıklar taşıyacak. Diğer bir deyişle, bir USB 2.0 kablosu USB 3.0 mertebelerinde hızları iletecek fiziksel yapıya zaten sahip değil. USB 3.0’ın gerçek hız keyfini yaşamak için bir USB 3.0 alıcı portuna, bir USB 3.0 kablosuna ve USB 3.0 destekli bir ürüne sahip olmanız gerekiyor. Eğer bu üçlüden herhangi birisi sadece USB 2.0 desteğine sahip olursa, o zaman veri transfer hızı da otomatikman USB 2.0 mertebelerine düşecek. Bu arada Ravencraft USB-IF’in piyasaya sürülecek olan ürünlerin ve kabloların koordinasyonunu üstleneceğini ve hatta bu sayede daha eski USB protokollerini destekleyen cihazların da piyasadan tamamen silinmeyeceğini söyledi. Tüm bunlardan sonra, kablosuz klavyelerin eğer bir çeşit ekran eklenmezse USB 3.0 hızlarına ulaşamayacağını düşünebiliriz. Ayrıca eski USB yongasetlerini kullanan cihazların da daha ucuza satılmasını bekleyebiliriz. Sonuçta USB 3.0 resmen faaliyete geçti, ancak bu teknolojiyle haşır neşir olmak için USB 3.0 destekli cihazların çıkmasını beklememiz gerekiyor. Gelen haberlere göre bu yıl bitmeden bir ya da iki büyük oyuncu SuperSpeed USB destekli cihazlarını piyasaya sürmüş olabilir.

İlgili – Engadget

İLGİLİ HABERLER