Manşetler

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tuvalet patladı

uluslararasi uzay istasyonu

Tuvalet patlamasının bir evde yaşanabilecek en talihsiz olaylardan biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Yerçekiminin sıfır olduğu bir ortamda patlak bir tuvaletle uğraşmak zorunda kalmak ise işin dramatikliğini birkaç kat artırıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı geçtiğimiz hafta bu dramı yaşadı.

NASA tarafından yayınlanan son durum raporuna göre, istasyondaki 19 milyon dolarlık klozet sistemi geçtiğimiz hafta yaşanan patlama nedeniyle 9,5 litre atık su sızdırdı. Mürettebatın bir yandan sızıntıyı tamir etmek için çalışırken, bir yandan da havlularla etrafı temizlemekle uğraştığı belirtildi.

Mevcut tuvalet, bir önceki tuvaletin çalışmaz hâle gelmesinin ardından 2008’de Endavour uzay mekiği tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na getirilmişti. Bu kadar pahalı ve teknolojik bir tuvaleti kullanmanın havalı bir şey olduğu düşünülse de, astronotlar bu düşünceyi paylaşmıyor. Astronot Peggy Whitson, daha önce verdiği bir demeçte Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tuvalete gitmenin kampta tuvalet ihtiyacını gidermeye benzediğini söylemişti.

Astronotlar katı dışkılarını tabak boyundaki bir deliğin içine bırakırken, idrarlarını da sarı bir külahın içine yapıyor. Dışkılar paketlenip kargo gemileriyle Dünya’ya gönderiliyor ve burada imha ediliyor. İdrarın ise yüzde 80 ila 85’lik kısmı içme suyuna dönüştürülüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatının tuvalet deneyimi önümüzdeki dönemde biraz daha keyifli olacak. İstasyonun egzersiz araçları da bulunan Node 3 isimli bölümüne çift kabinli bir tuvalet alanı kuruldu. Böylelikle tuvalet sistemi ve hijyen bölümü arasında gizliliğin sağlanacağı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER